Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva brandmän säger upp sig

Under måndagen lämnar samtliga deltidsbrandmän i Fredriksberg in sina avskedsansökningar.
– Det här är inget skott i luften, det är allvar. Nu har de tre månader på sig att lösa situationen, säger kårchefen Håkan Bergqvist.

I torsdags anordnades ett informationsmöte i Folkets hus angående den akuta bristen på brandmän.

Förhoppningen var att mötet skulle förmå minst fyra personer att ansluta sig till deltidskåren, men när man på söndagen välkomnade allmänheten till brandstationen i Fredriksberg var intresset svalt.

– Det kom en person, så det känns inget vidare, säger Håkan Bergqvist.

Nu lämnar han och de övriga tio i deltidskåren in sina avskedsansökningar, vilket de flaggade för i det öppna brev som i januari skickades ut till bland andra kommunfullmäktige och räddningsnämnden.

– Det händer ju inget, så nu måste vi markera och visa att vi menar allvar.

Kåren kommer att jobba kvar under den tre månader långa uppsägningstiden, men har inte situationen fått en lösning i slutet av juni talar mycket för att brandstationen i Fredriksberg bommar igen.

– Men man ska understryka att vi absolut inte vill sluta. Vi vill att det löser sig så så snabbt som möjligt så att vi kan häva våra uppsägningar.

Vad krävs för att kunna locka nya brandmän?

– Högre lön. Vi som jobbar i dag kräver ingen löneökning, men vi kan inte locka in nytt folk med den nuvarande lönen.

Deltidsbrandmän har normalt beredskap en vecka i månaden. Grundersättningen för den veckan är enligt kollektivavtalet 3 678 kronor innan skatt.