Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsa doktorerar på Virginia Woolf

Elsa Högberg disputerar den 29 september i engelska vid Uppsala universitet.
Avhandlingen hon disputerar med handlar om Virginia Woolfs romaner.

– Inom ämnet engelsk litteratur är mitt intresseområde brittisk modernism och i synnerhet Woolfs författarskap, berättar Elsa. Jag intresserar mig särskilt för den experimentella litterära produktionen under mellankrigstiden, och för de samband mellan politik, etik och estetik som problematiseras i den modernistiska litteraturen från denna period. Virginia Woolf är enormt populär inom litteraturvetenskapen, och det har varit en utmaning att ta sig an all den forskning som ligger till grund för mitt projekt.

Titeln på Elsas doktorsavhandling är "Intimacies: Ethics and Aesthetics in Virginia Woolf`s Writing."

– I dag anser man att Woolfs experimentella romaner inte är eteriska och världsfrånvända, som det länge påståtts, utan lika skarpsynt iakttagande av samhällsproblem som hennes polemiska texter "A Room of One´s Own" och "Three Guineas", förklarar Elsa. I min avhandling använder jag mig av begreppet "intimacy" (närhet) för att belysa de politiska och etiska ställningstaganden som förmedlas i fyra av Woolfs mest lästa romaner – "Jacob´s Room" (1922), "Mrs Dalloway" (1925), "To the Lighthouse" (1927) och "The Waves" (1931) – dels genom hennes sensuellt poetiska formspråk, dels hennes typiskt modernistiska skildring av människans inre verklighet.

Elsa är född och uppvuxen i Falun.

– Mitt intresse för språk och litteratur växte fram under åren på Lugnetgymnasiets engelskspråkiga samhällsvetenskapliga linje, och jag är mycket tacksam för den höga kvaliteten på hela utbildningen, berömmer hon.

Efter studenten 2002 jobbade hon som au pair i Genève ett år, och 2003 började hon läsa franska i Uppsala.

– Jag känner mig som hemma i Frankrike och med den franska kulturen, säger hon. Särskilt efter två terminer som utbytesstudent vid universitetet i Poitiers. Därför funderade jag länge på att söka forskarutbildningen i franska. Men så blev det alltså inte.

2007 fick hon sin magisterexamen i franska och engelska, och året därpå blev hon antagen som doktorand vid Engelska institutionen.

På Engelska institutionen har hon nu närmaste tiden efter disputationen anställning som forskare och lärare.

– Jag trivs i Uppsala och hoppas få en fast tjänst vid universitetet så småningom, berättar Elsa. Men mycket kan hända innan dess. Det vore till exempel roligt att genomföra ett postdokprojekt och förlägga det åtminstone delvis vid ett utländskt universitet.

Hon räknar med att ansöka om medel till detta i början av nästa år.

– Sedan får vi se hur det går. Disputationen är litet av ett vägskäl. Snart har jag min examen, och då börjar tiden som verksam inom ett yrke där man förväntas vistas vid flera olika lärosäten och gärna utomlands. Som tur är gillar jag att inte veta hur livet kommer att se ut om fem eller tio år.