Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkänslighet kan vara brist på vila

/
  • Elallergiker kan i själva verket lida av ljuskänslighet, skriver överläkare Johannes Lindh.

Annons

Elallergi/elkänslighet finns inte. Jag har under 15 års tid intresserat mig för så kallade funktionella besvär, det som förr kallades psykosomatik, men nu bytt namn eftersom det varken är en psykisk eller somatisk sjukdom. Det finns inte någon medicinsk specialitet för dessa tillstånd. Funktionella besvär faller mellan stolarna.

Vetenskapliga rapporter om så kallade elkänsliga har visat att de istället har en ljuskänslighet påvisad med EEG på hjärnan (jämför med EKG på hjärtat). Dessutom har de också flera svårförklarliga symtom och då ligger det nära till hands att skylla på elektromagnetisk strålning. Exempel på dessa symtom är huvudvärk, yrsel, bröstsmärta, kronisk trötthet och magbesvär. Människor med dessa besvär lider oftast av flera symtom samtidigt.

De senaste åren har jag läst 200 vetenskapliga rapporter på området. Det är ett ganska digert arbete. En sammanställning av dessa ger vid handen att orsaken är brist på vila och återhämtning.

Vid sådan brist uppstår muskelspänningar på olika ställen i kroppen, stresshormonerna kortison och adrenalin påverkas negativt och vår andning störs. Dessa mekanismer ger förändringar i metabolismen i kroppens celler, som kan förklara nämnda symtom.

Tyvärr lyckas jag inte få skolmedicinen och det vetenskapliga etablissemanget med mig i mina slutsatser; kanske av prestigeskäl? Förmodligen beror det på att detta område inte finns med i läkarutbildningen, och därför vet läkare väldigt lite om detta.

Om ingen doktor kan förklara för patienten - vad ska då patienten tro?

Johannes Lindh,

överläkare och specialist i allergologi

Annons