Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitskidåkare satsar tillsammans i Falun

Dala sports academy satsar på att deras elitaktiva ska ta 200 medaljer fram till skid-VM 2015. Idrottarna själva lockas av att bo och träna i en stad som samlar många andra professionella idrottare. Längdskidåkarna Sara Lindborg och Hanna Falk hör till Faluns nya.
– Det är bra att ingå i en grupp och dra nytta av varandra, konstaterar Sara Lindborg.

Sedan elitidrottsprojektet inleddes 1985 har elitaktiva som varit inskrivna vid Högskolan Dalarna tagit sammanlagt 142 stycken internationella medaljer.

Jimmy Birklin, som arbetar med elitidrott på Dala sports academy, har god förhoppning om att lyckas med de återstående 58:

– Vår vision är att bli en ledande kraft för att skapa rätt förutsättningar för elitaktiva, med individen i centrum. Vi hjälper dem även med karriären efter, att slussa in dem i ett vanligt yrkesliv. Den här kompletta lösningen finns inte någon annanstans i landet.

Hanna Falk och Sara Lindborg är två elitskidåkare som valt att tillhöra Dala sports academy. Deras tränare Johan Granath hoppas att de kommer att gynnas av Dala sports academys "helhetsgrepp".

– Förhoppningsvis är det ett tilldragande prestationsklimat, säger han.

Varken Hanna Falk eller Sara Lindborg studerar vid sidan av sin elitsatsning, vilket inte heller är ett krav för att tillhöra Dala sports academy. De lockades i stället av att det finns andra professionella skidåkare i Falun. På längdsidan är de nu nio stycken, varav sex tjejer.

– Man har hört och sett mycket bra om längdskidåkarnas träning här. Dessutom finns det många tjejer som satsar och vill framåt. I Torsby var jag ganska själv, och jag tror att man utvecklas bättre när man får sparring. Allt finns samlat på hemmaplan, till exempel medicinsk support, säger Hanna Falk.

– Det är bra att ingå i en grupp och dra nytta av varandra. Dessutom finns det bra träningsmöjligheter både på barmark och snö, samtidigt som VM kommer att gå här. Det är bra att träna i den terrängen, säger Sara Lindborg.