Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevutbyte för ett hållbart samhälle

Det har varit händelserika och annorlunda dagar för gymnasieeleven Michal Grabowski från Polen. Den gångna veckan har han och fem klasskamrater bott hemma hos varsin familj i Borlänge.
– Jag ville vara med på utbytet eftersom jag får en livslång erfarenhet av att träffa nya människor och andra kulturer, säger han.

Under vecka 45 har klass Nas2 på Soltorgsgymnasiet haft besök av sex elever från sin partnerskola i staden Tarnowskie Gory i Polen.

Utbytet är ett samhällsprojekt mellan de båda skolorna med fokus på En hållbar framtid. Projektet finansieras av internationella programkontoret och Soltorgsgymnasiet är en av 45 skolor i Sverige som beviljats pengar.

Syftet med utbytesprojektet är bland annat att få mer kunskap om hur ett hållbart samhälle bör fungera och att öka ungdomars intresse för miljöfrågor.

Här har fokus legat på att studera hur vi tar vara på vattenkraften i våra stora industrier samt den historiska utvecklingen i Borlänge.

Veckan inleddes med knytkalas för att alla skulle lära känna varandra. Där fick polackerna smaka på för dem helt nya maträtter som exempelvis lax och smörgåstårta.

– Jag tycker att Sverige är fantastiskt vackert och jag har fått så många bra vänner. Det finns både likheter och olikheter med Polen, säger Michal Grabowski.

Han har bott hemma hos Soltorgseleven Alice Graf Brolund och hennes familj.

– För mig var det självklart att säga ja till det här när vår lärare frågade. Det är viktigt att ta mod till sig och göra nya saker, säger hon.

Under veckan har man bland annat besökt SSAB, Falu Gruva och Fågelmyra.

Nästa vecka blir det besök i huvudstaden innan man på tisdagen återvänder till Polen.

Men i mars får de träffa sina nyfunna vänner från Borlänge igen, då det är Soltorgselevernas tur att åka till Polen.

– Då blir det mycket fokus på världsarven Krakow och Auschwitz, säger läraren Malgorzata "Maggan" Berglund.