Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna kämpar för sin skola

Känslan av maktlöshet förenar eleverna på Haraldsbogymnasiet.
De känner sig förbisedda i kommunens strävan att flytta estet- och naturvetarprogrammet till Lugnetgymnasiet.
– Jag vill inte tvingas lämna min skola för att bli försökskanin i kommunens förvirrade ekonomiplan, säger esteteleven Emma Toresson.

Annons

Haraldsbogymnasiet har samlats i skolans rymliga aula. Just den här aulan är en av de anpassade lokaler som eleverna inte vill flytta ifrån. På scenen står gymnasiechefen Torbjörn Fernkvist och förklarar bakgrunden till att många av skolans elever inom ett år troligen kommer att flyttas till Lugnetgymnasiet. Motståndet till förslaget är stort.

– Vi som berörs mest av det här har ingenting att säga till om. Det här är redan uppgjort bland politikerna, det kallar inte jag demokrati, säger Johan på estetprogrammet.

Torbjörn Fernkvist gör ett försök att svara på elevernas frågor genom att peka på kommunens sparkrav men svaren om godtas inte.

– Du säger att kommunen måste dra ner på utgifterna men det finns minsann hur mycket pengar som helst för skid VM. Jag tror att pengarna för att bygga en fungerande lokal till Hälsinggårdsskolans elever finns, om ni prioriterar det, säger Ronja på estetprogrammet.

Det som eleverna finner svårast att acceptera är att deras åsikter tycks väga så lätt. De talar om att informationen nådde dem sist av alla och att det kom som en chock precis när terminen dragit igång.

– Vi har valt just den här skolan av en anledning. Här finns det anpassade lokaler, duktiga lärare och alla bemöts på ett bra sätt. Skolan är bland de få i Falun som har ett positivt rykte och många kommer från andra städer för att gå här. Men det betyder ingenting för våra politiker som bara ser siffror, säger Emma Toresson.

– Vi kommer rusta upp Lugnetgymnasiet efter era behov. Jag är här för att lyssna på er och ta med mig era åsikter till politikerna. Flytten till Lugnet kommer att innebära en viss startkostnad men i det långa loppet kommer vi att tjäna på det ekonomiskt. Förhoppningsvis kommer ni så småningom att trivas i era nya lokaler även om det inte känns så just nu, säger Torbjörn Fernkvist.

– Var inte så säker på det. Vi har sökt till Haraldsbogymnasiet och inte till Lugnet. Om kommunen inte tar våra krav på allvar är det flera med mig som inte tänker åka med i er flyttkarusell, säger Jonna från estetprogrammet och svaret följs av dundrande applåder i aulan som verkligen har utmärkt akustik.