Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever vill stanna läsåret ut

Eleverna framhärdar med åsikten att folkhögskolan ska utvecklas i Brunnsvik och inte vid det "nya" Brunnsvik som ska etableras någonstans i Borlänge kommun efter årsskiftet.
– Vårt minimikrav är att få gå klart vår utbildning i Brunnsvik läsåret ut, betonas i ett upprop som antogs helt nyligen.
Samtidigt kommer uppgifter om att LO centralt har avvisat ett "skambud" från skolledningen på 75 000 kronor för en förlängning fram till nästa sommarlov.

– Den utbildningssituation och unika miljön spelar en helt avgörande roll. Vi skulle aldrig sökt denna utbildning om skolan legat i till exempel Borlänge eller i en annan stadsmiljö. Vi har flyttat, investerat tid, engagemang och tagit CSN-lån, markerar studenterna vidare.

– Att vi nu får veta att det fattats beslut om att flytta skolan mitt under pågående läsår är helt oacceptabelt. Sedan terminens början har ledningen undanhållit central information om den förestående flytten.

Uppropet, som ska ställas till rektorn och övriga i skolledningen kombineras med en protestlista som snabbt har fyllts på med många namn.

– Ledningen har inte gjort sitt yttersta för att skolan ska få stanna kvar, inte ens i ett halvår. Det är ovärdigt. Deltagarna har erbjudits en produkt, en utbildning som sedan har formats om till en annan. Skolans ledning vill flytta skuld och fokus till LO för att i största möjliga grad dölja sin agenda, hävdar en elev från annan ort.

Uppgifter till tidningen gör samtidigt gällande att Folkhögskoleföreningen lagt ett "skambud" på 75 000 kronor för en förlängning fram till och med vårterminen.

– Jag känner inte igen summan, men jag vet att föreningen har bjudit en mindre hyressumma för våren. Men de specificerade aldrig vilka delar av anläggningen som de behövde och då tolkar jag det som att de avsåg hela, säger vd Enrico Barile.

Kjell Ahlberg, kanslichef på LO-borgen och tillika ekonomichef, vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna om det aktuella budet för att skapa en nådatid för folkhögskolan i Brunnsvik

– Jag tänker inte kommentera vad som försiggått mellan Folkhögskoleföreningen, LO och fastighetsbolaget, är det krassa beskedet.