Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever totalsågar metod mot depression

Sedan 2010 är det obligatoriskt för alla tjejer i årskurs 8 i kommunen att gå det så kallade DISA-programmet. Tanken är att programmet ska förebygga depressioner hos tonårsflickor, men tonårsflickorna själva är kritiska.
– Man pratar mest om negativa tankar, så risken är att man blir deprimerad även om man inte är det innan, säger Johanna Grelsson och Lina Österberg, som går i 8:an på Kyrkskolan.

De båda 14-åringarna vittnar om att missnöjet mot programmet är stort, och hävdar att samtliga klasskamrater delar deras uppfattning.

– Vi har varit till rektorn flera gånger och han säger bara att det är något som politikerna har beslutat, förklarar Johanna Grelsson.

DISA-programmet har utvecklats av Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) och baseras på en amerikansk metod utvecklad av två psykologer, vars teoretiska bas är kognitiv beteendeterapi.

Enligt DISA-metodens informationsblad visar undersökningar i årskurs 9 att drygt tio procent av eleverna är drabbade av depressiva symptom.

– Då är det ju nio av tio som inte har några problem, säger Lina Österberg.

– De behöver inte dra alla över en kam och det borde inte vara tvång att gå programmet.

De båda tjejerna ifrågasätter även varför inte killarna behöver lära sig om DISA-metoden, eller en alternativ variant.

Unde de totalt tio entimmespass som tjejerna måste medverka på får killarna i stället ägna sig åt elevens val – där de har chansen att läsa upp sina betyg.

– Vi skulle hellre göra det, säger tjejerna i kör.

– Det handlar om jämställdhet också. Det är lite diskriminerande att utgå från att tjejerna är svagare än killarna. Det finns både starka tjejer och svaga killar.

Missnöjet på Kyrkskolan har blivit så stort att tjejerna i 8:an struntar i att fylla i den dagbok där de ska skriva ner hur de mår.

– Det är så himla negativt så man tror att det är bestämt att man ska må dåligt.

Bland de exempel på negativa tankar som tjejerna kan kryssa i finns bland annat "jag kommer att dö ensam", "jag är ful" och "jag kommer säkert att bli knäpp och hamna på mentalsjukhus".

De tjejer som mår dåligt får även förslag på "trevliga sysselsättningar" som de kan använda sig av för att "vända ihållande negativa känslor".

Bland förslagen finns "göra pedikyr", "gör en lista på namn som jag vill att mina barn ska ha" samt "dagdrömma".

– De tjejer i 9:an som redan har gått kursen har bränt upp sina mappar, hävdar Johanna och Lina.

Nu hoppas tjejerna att programmet görs om, så att det blir frivilligt att gå och även innefattar killarna.

– Tanken är bra. Men på de sex tillfällen vi har haft kursen nu har vi inte lärt oss något.