Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever såg porr på skoldator

FALUN Sajter med olämpligt innehåll – exempelvis porr, våld och rasism – är otillåtna på Faluns skolor. Men i praktiken finns det inga hinder.
– Det är bra med en policy. Men inte som enda skydd, säger föräldern Micke Alvmarken som reagerar efter en incident på Sågmyraskolan.

Det var i våras som Micke Alvmarkens dotter, som går på lågstadiet, fick ta del av pornografiskt innehåll på en av skolans datorer.

– Några äldre killar, som var inne på en sådan sajt, hade sagt till de yngre barnen att komma och titta på ’roliga saker’ datorn, säger han och fortsätter:

– Det tog ganska lång tid innan hon berättade om det här. Hon tog jätteilla vid sig och tyckte att det var jobbigt. Jag tog upp det här med skolan på en gång, för att ta reda på hur det kunde vara möjligt att porrsurfa.

Svaret visade sig vara att kommunen helt saknar filter för att blockera sajter. Det enda som ska skydda eleverna från olämpligt innehåll är ett så kallat etiskt filter – en överenskommelse som ska skrivas under.

Micke Alvmarken, själv IT-konsult, tycker att det är en naiv inställning.

– Man kan aldrig filtrera bort allt. Men det är ett komplement, säger han och tillägger att han i första hand tänker på elever – exempelvis hans egen dotter – som inte själva söker efter den här typen av sidor.

Från kommunens sida är beskedet att man fortsätter som tidigare med enbart ett etiskt filter.

Räcker en skriftlig överenskommelse verkligen till?

– Absolut inte. Det här kräver att lärarna arbetar aktivt med etik- och värdegrundsfrågor. Det räcker inte med att skriva på ett papper och lämna det därhän, säger skolchef Jonatan Block som tillägger att anledningen till att tekniska filter valts bort är att det inte finns något som är heltäckande.

– Det blir också lätt att säga att ’vi har ett filter’ och inte ta upp diskussionen.

Ska ansvaret ligga på eleverna?

– Nej, det här är lärarnas ansvar. Inte elevernas.

Jonatan Block kan inte redogöra för hur vanligt det är att elever bryter mot IT-policyn, som på Sågmyraskolan.

Hur följer ni upp en sådan här incident?

– Om vi får en sådan signal vet vi att det inte har fungerat fullt ut. Men med filter på skolans datorer skulle eleverna i stället ha gått in på sina telefoner. Det vi måste göra är att prata om att man inte får göra sådana här saker. Man får inte kränka andra elever.