Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever med koll på brandskydd

Stolta andraklassare i Hagge skola fick på onsdagen ta emot pris som bevis på att de är vinnare i Brandskyddsföreningen Dalarnas tävling "Flammys brandsyn".
Flammy är föreningens maskot och blev överraskande ett av priserna som klassen fick ta emot.

– Vi brukar lämna Flammy till barn som är inblandade i olyckor, men den här Flammy ville tillbaka till er i Hagge och hör verkligen hemma här, säger kommunens räddningschef Lars Andersson under den högtidliga prisceremonin i klassrummet.

Bakgrunden var att Flammy, i formen av ett mjukisdjur, kom att leva ett eget liv under Haggebarnens skolarbete med att ta fram förslag på tips och idéer kring brandskydd.

Flammy fick nämligen följa med var och en av de 13 eleverna hem för övernattning och då vaknade inspirationen hos barnen, som började producera berättelser kring maskotens äventyr hos dem. Det hela ledde till en radda skrivna berättelser om hur Flammy varit med på cykelturer, sovit hos eleverna och så vidare.

Resultatet var så överväldigande att räddningstjänstens Cecilia Otterberg satte ihop små "sagoböcker" med barnens berättelser, vilka Lars Andersson med glädje delade ut i skolan tillsammans med diplom, nämnda maskot samt 500 kronor i prispengar.

– Vi ska använda pengarna till att göra något tillsammans, men vad har vi inte hunnit bestämma än, säger klasslärare Maud Edström.

Klart är i alla fall att barnen har lärt sig massor om hur man förhindrar brand samt, om brand ändå uppstår, hur man förhindrar den från att sprida sig.

– Ni har gjort ett fantastiskt jobb och också fått fart på era föräldrar, berömmer Lars Andersson, som överlag är nöjd med hur kommunens olika andraklassare har jobbat med ämnet.

Bland Haggetipsen för att förhindra att en brand uppstår kan nämnas att inte ha levande ljus nära gardiner, att inte gå ifrån levande ljus, inte lägga något över lampor, inte ställa något på tv-apparater, inte hänga kläder över vissa element samt att ha brandvarnare hemma.

"Flammys brandsyn" har genomförts i klass 2 i nästan hela Dalarna och en vinnare har tagits fram i varje av de deltagande kommunerna. Segrande klass i Ludvika kommun fanns i Björkås skola, Grängesberg.