Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever gillar hastighetsskridskor

Solen kikar fram medan eleverna från Hälsingbergskolan testar hastighetsskridskor för första gången.
– Jag har lärt mig att åka, svänga och bromsa. Det är lätt och roligt, säger Dafina Zeneil.

Kip Ribaitis och Jakob Stöffling är två av Hälsingbergskolans sjätteklassare som har valt att åka hastighetsskridskor under elevens val. De korsar bandyplanen på nolltid och bromsar tvärt.

– Är ni här från tidningen, frågar Jakob Stöffling.

– Skriv att det är jätteroligt att få vara ute och åka en hel dag, säger han bestämt.

Kip och Jakob spelar hockey i samma lag bestämde sig för att testa åka på lite annorlunda skridskor. Bladet på hastighetsskridskon är mycket längre än på de vanliga. Man kan inte röra sig lika smidigt som på hockeyn berättar killarna men det är lättare att åka snabbt.

– Det här är tråkigare än att åka vanliga skridskor men ända väldigt kul. Jag tycker det bästa är att få vara utomhus och åka från tidig morgon, säger Kip Ribaitis.

Eleverna får lära sig att åka fram och tillbaka, ensamma och i grupp och så genomför de olika övningar för att träna balansen. Den här typens skridskoåkning är idealt för barnen som växer upp i Falun tycker Sven Olsson som är en av instruktörerna från Dala active skaters under friluftsdagen.

– Vi har Runn här som passar utmärkt för åkning på hastighetsskridskor. Det är en enkel sport som till och med mycket små barn klarar av tack vare det långa bladet som gör det enklare att balansera, han.

Dafina Zeneil är tolv år och åker även hon hastighetsskridskor för första gången.

– Det är roligare att åka på de här än på vanliga skridskor för det går väldigt snabbt att ta sig fram och man kan åka länge utan att bli trött. Jag kan absolut tänka mig fortsätta åka hastighetsskridskor i vinter, säger hon och skyndar i väg för att vara med i nästa övning.