Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever från ABB Industigymnasium reste till Spanien

Fem dagar i Extremadura i Spanien gav en kvartett gymnasieungdomar från Ludvika nya perspektiv.
– Alla skulle ha nytta av att åka iväg. Det ger nya insikter och förhoppningsvis vänner för livet, säger Adrian Ronsten.

Inom ramen för ett EU-projekt träffas ungdomar från Bulgarien, Frankrike, Polen, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige och Turkiet i deras respektive hemmamiljö. I september tog Ludvika och ABB industrigymnaisum emot 34 lärare och elever. Tidigare har elever från ABB industrigymnasium besökt Frankrike, Polen, Portugal och Slovenien. Förra veckan åkte Adrian Ronsten, Tom Bååth, Filip Mikkonen och Christoffer Junttila till Majadas i provinsen Extremadura i västra Spanien.

– Det är väldigt roligt att se hur mycket det skiljer i seder och traditioner. Människorna i Spanien är mer öppna och hjälpsamma än vi är i Sverige. De tyckte vi var lite formella och avståndstagande, säger Adrian Ronsten och fortsätter.

– Men jag blev lite förvånad när de gick in med skorna och inte tackade för sig efter maten, säger han.

När spanjorerna inte var så vassa på engelska fick de hitta andra lösningar berättar Ludvika-eleverna.

– När vi skulle beställa pizza tog det oerhört lång tid att få dem att förstå vad vi skulle ha. Man skulle göra olika val men de kunde inte engelska. Där blev vi fast ett tag innan vi fick tag på en tolk, säger Filip Mikkonen.

Under besöket i Spanien bodde Ludvika-kvartetten hemma hos var sin värdfamilj i Majadas. I Tom Bååths fall rörde det sig dock inte om en spansk familj.

– Jag fick bo hos en holländsk familj som flyttat till Majada. Det var mycket mer som var likt med hur vi lever i Sverige. Maten påminde om den vi äter hemma. I Spanien äter de knappt någon sallad, säger Bååth.

Adrian Ronsten var framför allt fascinerad av en vilsam tradition.

– Spanjoren som jag bodde hos tyckte att siestan var deras bästa tradition. Men det känns lite tveksamt om det skulle fungera att två timmars lunchledighet i Sverige.

Temat för projektet handlar om miljö och översätts till "Bygga broar för en bättre framtid".

– Spanjorerna har inte kommit lika långt på miljöområdet som vi. Det var mycket smutsigare och sedan kändes det inte helt hygieniskt när vi besökte ett slakteri, säger Adrian Ronsten.

Eleverna kan absolut tänka sig att flytta utomlands sig i framtiden.

– Fördelarna med exempelvis Spanien är det trevliga folket. Nackdelarna är den ostadiga ekonomin och arbetslösheten. Jag pratade med en spanjor som sa att han tyckte ekonomin var ett skämt, säger Adrian Ronsten.

Ronsten var även med på resan till Slovenien förra året.

– Jag blev positivt överraskad av Slovenien. Det var en väldigt vacker natur med fina berg och dalar. Allting var över förväntan.

Av de olika ungdomar som Ludvikakillarna träffade i Spanien tyckte de bäst om polackerna.

– Vi umgicks mest med dem. Vi hade mycket gemensamt med dem och vi kom bra överens, säger Christoffer Junttila.

Läraren Mohamed Maldi är ABB industrigymnasiums projektansvarige. Han tycker att Polen och Slovenien är två länder med en positiv utveckling.

– Det är två länder som har ett härligt go och är klart på uppgång. Det märker man inte minst när man träffar lärare och elever därifrån.

Ludvikaeleverna har behållit kontakten med flera av sina nyfunna vänner via facebook.

– Spanjorerna vill komma till oss i Sverige och hälsa på. Men de har inte riktigt råd ännu, säger Tom Bååth.

Adrian Ronsten sammanfattar intrycken från sina två resor till Slovenien och Spanien.

– Alla skulle ha nytta av att åka iväg. Det ger nya insikter och förhoppningsvis vänner för livet. Man blir samtidigt mer tacksam för det man har här hemma, säger Ronsten.

Utbytesprojektet är inne på sitt andra och sista år.

– Fick jag bestämma skulle vi söka ett liknande projekt igen. Det ger så mycket erfarenheter både för eleverna och för oss lärare, säger Mohamed Maldi.