Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever försöker hitta studierutiner

– Vi vill få tillbaka våra dagsrutiner för att studera och inte bara vara uppe på nätterna för att sova på dagarna. Något som lätt händer om vi inte har ett jobb att gå till.

Det säger ungdomarna Rasmus Böhl och Anna Rosén. De har valt att delta i en SMF-Kurs, Studie Motiverad Folkhögskolekurs, på Mora Folkhögskola.

Kursen riktar sig till arbetslösa ungdomar från Mora, Orsa eller Älvdalen mellan 16 till 25 år, som tappat studiemotivationen och inte fullföljt sina studier.

Josefin Elmer, kursansvarig, berättar att kursen är på tre månader. Förhoppningen är att eleverna tar upp studierna igen genom att de får uppleva det bästa av folkhögskolestudier i en light modell.

När kursen genomfördes i våras var det sex av eleverna, som började studera på folkhögskolan i Mora samt två vid andra folkhögskolor, av 18 elever totalt.

– I den nu pågående kursen är det 25 deltagare, berättar Josefin.

Två av dem som börjat är Rasmus Böhl och Anna Rosén.

Enligt Rasmus Böhl hoppade han av gymnasiet i Mora för snart två år sedan.

– Jag gick samhällsprogrammet, blev skoltrött, kom efter i studierna och kämpade på för att komma ifatt. Men det gick inte till slut.

Under den här perioden jobbade Rasmus på deltid vid Mc Donalds och gick sedan upp på heltid efter avhoppet. Efter något år sa han upp sig och åkte till Norge för jobb som försäljare på fältet.

– Men det var inget för mig. När jag började söka jobb här hemma igen så frågade arbetsgivare efter gymnasiekompetens. Då förstod jag hur viktig den var. Jag skrev in mig på arbetsförmedlingen och fick tips om SMF-kursen, berättar Rasmus.

Rasmus är inte riktigt hundra på vad han vill jobba med i framtiden, men gärna något där han träffar människor.

– Den här kursen blir ett bra tillfälle att komma igen. Det som grämer mig lite var att jag valde fel program från början på gymnasiet.

Anna Rosén, som har rötter både i Orsa och Bollnäs, gick visserligen ut från barn och fritidsprogrammet för två år sedan på gymnasiet i Bollnäs.

– Men jag fick inte godkänt i mattematik.

Eftersom Anna var skoltrött valde hon att söka jobb efter gymnasiet. Det blev timjobb samt via arbetsförmedlingen olika former av praktik.

– Bland annat på brandkåren i Mora och det gav mersmak. Nu vill jag läsa upp mitt mattematikbetyg på distans via Kom-Vux för att söka en högskoleutbildning till brandman.

Redan efter en dryg vecka tycker både Rasmus och Anna att SMF-kursen känns rätt.

– Under den första veckan handlar om att lära känna varandra både på kursen och i skolan. Det är oerhört positivt på folkhögskolan jämfört med gymnasiet där det var mera prestige. Här pratar alla med alla. Vi känner oss trygga i gruppen, tycker både Rasmus och Anna.

Tidningen kommer att följa Rasmus och Anna under kursens gång med flera artiklar.