Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev: "Omöjligt att få högsta betyg"

Tufft men rättvist, så beskriver de elever DT talat med den nya betygskalan A-F.
Men flera av dem tror inte att deras lärare riktigt vet hur den nya skalan ska användas. Och det allra högsta betyget känns ouppnåeligt.
- Det var enklare att få MVG än A, säger Caroline Pettersson.

Annons

En handfull elever sitter i Lugnetgymnasiets bibliotek och väntar på att dagens sista lektion ska börja. De går andra året på skolans ekonomiprogram och är alltså den första årskullen att få betyg efter den nya skalan.

Sedan tidigt nittiotal har den målbaserade betygsskalan; icke godkänt, godkänt, väl godkänt och mycket väl godkänt använts. Men förra året infördes fler betygssteg; A till F.

Enligt skolverket är det för att betygsättningen ska få mer precision.

Elever på Lugnetgymnasiet håller med om att betygen blivit mer rättvisa, men ändringen har också nackdelar.

– Förut fick man bara ett inofficiellt plus eller minus, som VG + eller MVG -. Nu finns det i stället "mellanbetyg". Jag tycker det är roligare att plugga nu eftersom det är lättare att höja sig, säger Elisa Forsaeus.

Vännerna kring bordet håller med, men de är oroliga för att deras lärare ska sätta betyg godtyckligt och för att de inte ska klara sig i konkurrensen till högskolan.

– Flera lärare verkar köra vidare som förut och bara ge betygen A, C, E och F. De struntar i mellanstegen på prov för att det är krångligt. Sen kan man plötsligt halka ner ett snäpp i betygsskalan på slutbetyget utan någon förvarning. Jag tror att lärarna behöver mer kunskap om hur de ska ställa om till de nya betygen, säger Caroline Pettersson.

Eleverna är överens om att det kommer bli hårdare konkurrens för de som söker till de mest populära högskoleprogrammen. Trots att det kommer finnas ett kvotsystem för de första som går ut gymnasiet med A-F betyg, blir konkurrensen inom den gruppen med stor sannolikhet stenhård. Eleverna i biblioteket har märkt att det ställs högre kunskapskrav och de högsta betygen känns mer avlägsna.

– När jag började gymnasiet trodde jag att det skulle gå att få högsta betyg i de flesta ämnen om jag kämpade, men det målet har jag släppt för det är totalt omöjligt. De som fortfarande vill eller måste ha A i allt kommer få det riktigt jobbigt, säger Jenny Åman.