Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjälar packar startpaket till Västsahara

Den loppis som Lillkyrkans Solidaritet har drivit i över 25 år håller på att avvecklas.
Startpaketen till tredje världen, som loppisverksamheten ansvarat för, slutar man dock inte med.
På onsdagen träffades eldsjälar på Lingongården för att plocka ihop nya paket.

Startpaketen har skickats ut lika länge som Solidaritet har haft loppisen på Grottvägen, men i och med loppisens avveckling kommer de nu att plockas ihop i ny regi.

Solidaritet har engagerat de äldre som bor på Lingongården att varje onsdag hjälpa till med startpaketen, och på onsdagen var det premiär.

– Men i dag har vi mest druckit kaffe, skrattar Maj Jonsson, en av eldsjälarna.

Startpaketen innehåller allt som en nyfödd behöver och skickas till flyktingläger i Västsahara.

Runt 500 paket skickas ut varje år, och innehållet i paketen har Solidaritet antingen tillverkat själva eller fått till skänks.

På torsdagar samlas den så kallade Notgårdsgruppen, eller Notgårdstanterna som de själva kallar sig, för att sticka filtar och tröjor och sy babyskjortor.

En av dem som både stickar och hjälper till att plocka ihop startpaketen är Emmy Lindqvist, själv boende på Lingongården.

– Det är ett riktigt trevligt initiativ, säger hon.

Solidaritet har även hjälp av ett 25-tal PRO:are som förbarmar sig över restgarn och gamla lakan för att tillverka innehållet till startpaketen.

Av olika anledningar händer det ibland att olika välgörenhetsinsatser i slutändan inte hamnar där de ska.

Med den vetskapen har Solidaritet sett till att man har en kontaktperson med hela vägen från upphämtning i Ludvika till leveransen i Västsahara.