Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldriven Ikeabuss kan bli verklighet

Ikea kan bli startpunkten när elbussarna kommer till Dalarna. Region Dalarna och Borlänge kommun vill få ett samarbete med Ludvikas mästeruppfinnare Gunnar Asplund och en testslinga åt Elways elbussprojekt i en slinga mellan Ikea och centrum.

Annons

Trafikverket håller på med en så kallad förkommersiell upphandling för att utveckla eldrivna, inledningsvis tunga fordon.

DT har iuppmärksammat ABB Ludvikas nu pensionerade mästeruppfinnare Gunnar Asplund och hans

– Elways kommer i slutet av oktober att lämna in sin ansökan till Trafikverket. Vi i Region Dalarna samordnar nu ett initiativ för att få med alla aktörer i regionen. Vi hoppas att nästa testbana byggs i Borlänge, säger Region Dalarnas chef Göran Carlsson.

Carlsson berättar att när frågan diskuterades vid ett möte på Ikea helt nyligen så blev entusiasmen stor kring Gunnar Asplunds idéer.

– Borlänge har en lång historia med att testa nya saker, som Framtidsdalen och den testanläggning som finns efter vägen upp mot Djurmo. Vår idé är att anlägga en testslinga för elbuss från Ikea, vidare till Kupolen, resecentrum och till centrum, berättar Åsa Granath, kommunchef i Borlänge.

– Här skulle vi kunna bidra till att vi tänker miljömässigt i nya banor mellan forskningen, näringslivet, kommunen och där regionmedborgarna kan vara med i ett verkligt försök. Dessutom är slingan inget som är konstruerat utan i linje med kommunens försök att korta den mentala sträckan som finns mellan centrum och Kupolen trots att det egentligen är gångavstånd, säger Åsa Granath och håller tummarna för Elways får Trafikverkets uppdrag och att Dalarnas erbjudande till uppfinnaren Gunnar Asplund är tillräckligt intressant.

Göran Carlsson berättar att Region Dalarna nu samlar resurserna:

– Får vi förlägga en driftssatt anläggning till Dalarna så har Region Dalarna redan inlett diskussioner med Elways hur deras ambitioner att vara med i innovationsupphandlingen skulle kunna understödjas på olika sätt.

– Med i dessa diskussioner är klustren Triple Steelix, knutet till Bergslagens stålindustri som har intresse av att tillverka slingorna i vägen, High Voltage Valley i Ludvika som knutet till den elektriska industrin, ITSdalarna som är ett regionalt klustersamarbete inom intelligenta transporter samt Borlänge kommun, Dalatrafik och Stiftelsen Teknikdalen, säger Göran Carlsson.

Annons