Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbuss tar folk till VM-arenan

Dalatrafik menar att elbussar är framtidens sätt att bedriva stadstrafik.
Bussarna marknadsförs nu med hjälp av VM-besökare.

En elbuss ska köra VM-besökare mellan arenan och Falu centrum. Under evenemangets två veckor kommer den att köra skytteltrafik mellan Stora torget och Lugnet.

– Utsläpp och buller bland annat tvingar fram alternativa fordon. Vi hoppas bygga upp en förväntan, att politikerna påverkas så att Falun och Borlänge satsar på det här, förklarar Bengt Benjaminsson, trafikchef hos Dalatrafik.

Bussen, som är tillverkad av det holländska företaget Ebusco, är utlånad i det svenska projektet GreenCharge med syfte att utreda hur bussen klarar svensk stadstrafik. Körningen av VM-besökarna blir en del av testet.

– Vi har olika utmaningar för bussen. Här har vi kanske lite mer vinter än i de andra deltagande kommunerna. Vi har även Svärdsjögatan upp till Lugnet som suger. Vi tar reda på bussens kapacitet, menar Bengt Benjaminsson.

Bussen laddas nattetid vid ett av Falu energi och vattens kraftvärmeverk.

– Den laddas med förnyelsebar el. Bussen är utsläppsfri och klimatneutral, berättar Daniel Asplund hos Falu Energi och vatten.

– En tur mellan arenan och Falu centrum motsvarar energin från en återvunnen julgran. En resa motsvarar den elmängd vi får av ett varv från ett vindkraftverk, förklarar Asplund.

Falu Energi och vatten kommer att klimatkompensera för alla transporter som sker under VM.

– Detta blir det första klimatneutrala skid-VM:et, hävdar Asplund.

Efter VM och när GreenCharge inom kort avslutas ska bussen tillbaka till Holland. Om och när regionen inför elbussar i stadstrafiken återstår att se.