Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbolag kapade Thomas sällsynta träd

När Thomas Nilsson kom till sitt fritidshus i Ingvallsbenning i början av förra veckan möttes han av en obehaglig överraskning. Flera sällsynta träd han planterat på sin tomt hade sågats ned. Det hade skett i samband med att Hedemora Energi röjde sly kring en elstation.
– Jag är inte emot röjning, det måste göras. Men det är ren vandalism, menar han.

Annons

Thomas Nilssons stora intresse är träd. Hela sitt vuxna liv har han ägnat åt trä och träd, i yrkeslivet som professor i trävetenskap, på fritiden med att driva upp, plantera och odla sällsynta träd från hela världen. Vid fritidshuset Ingvallsbenning har tomten sedan tidigt 70-tal successivt utökats till att nu omfatta 7 000 hektar med över 150 olika träd. Thomas har koll på vartenda ett av dem.

– De blir ju nästan som mina barn, säger han. Varje vår går jag runt till vart och ett av dem och kollar om de klarat vintern.

2009 fick han en förfrågan från Hedemora Energi om placering av en nätstation på tomten. Efter noga övervägande sade han ja.

– Man vill ju vara en god medborgare. Jag sade okej under förutsättning att jag själv skulle få sköta röjningen runt den så att inga växter skulle skadas.

Det var inga problem och innan stationen sattes upp gjorde han noggranna markeringar för att skydda växterna, vilket också respekterades av de som utförde arbetet. Sedan dess har han själv röjt runt stationen enligt de instruktioner han fick då, den omgivande grusbädden ska hållas ren från sly. Det har han gjort, plus lite extra för att vara på den säkra sidan. I år var inget undantag.

Men det hjälpte inte. För ett par veckor sedan kom personal från en av Hedemora Energi inhyrd firma med uppdrag att röja runt elstationerna i kommunen. Att de inte vet vad de sysslar med anser Tomas vara uppenbart.

– Hur kan de skicka två individer som inte kan skilja en tall från ett äppelträd? undrar han och menar det borde vara självklart att de som utför arbetet ska ha någon form av utbildning, speciellt när det handlar om röjning i bebodda områden.

– Jag är inte emot röjning, det måste ske, säger Thomas. Men här har det gjorts fullständigt i onödan.

För Thomas känns det som att träden kapades bara för att. Buskar som stod över tre meter från stationen, innanför tydliga rödmärkta markeringar, var avsågade.

– Om jag vara paranoid skulle jag tro att de gjorde det enbart för att jäklas.

Thomas Nilsson är inte den enda i byn som drabbats, på en annan gård har en syrénhäck kapats, att den skulle nå upp till några ledningar var otänkbart. Och efter ett telefonsamtal till en annan granne som är på sitt arbete, får vi gå in på en tomt där ett vårdträd, en150-årig lönn, fått flera grenar kapade.

– Och de har inte ens gjort rena skär, utan så att röta kan komma in i trädet och förstöra det

Thomas har lämnat in en skadeståndsbegäran till kommunen, flera i byn kommer att göra detsamma.