Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekopark istället för reservat

På torsdagen invigde Sveaskog Ekopark Traunberget, norr om Idre. Det var länsstyrelsens miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson som fick äran av att inviga den 9000 hektar stora ekoparken.
– Det här området är ett område som jag fascinerades av när vi inventerade naturvärden i länet. Det här området blir ett mycket bra komplement till våra övriga skyddade områden i länet, summerade Stig-Åke, när han invigde ekoparken.

Sveaskog har inventerat all den skog och mark som det statliga bolaget förvaltar.

– Efter den inventeringen har vi nu pekat ut 36 områden som vi lyfter till att bli ekoparker, berättar Anders Almäng som är skogsskötselchef för Sveaskog mitt.

Ekopark nummer 31 invigdes på torsdagen och det blev den vid Traunberget i norra Idre, som en av Sveaskogs allra största ekoparker nu invigdes.

– Det här är ett till stora delar väglöst område med karg vildmark, beskriver Anders det stora området.

– Men här finns också myrar, gammal skog och stora stensamlingar och genom allt det rinner Guttuån, säger Stefan Bleckert som är naturvårdschef på Sveaskog och som tillsammans med Peter Bergman, ledde en uppskattad exkursion genom en liten del av den stora parken.

Syftet med ekoparken är att låta naturen till stora delar få sköta sig själv, men det parallellt med att skogsbruk kommer att bedrivas i ekoparken.

– Av parkens totala areal på 9000 hektar är 6200 hektar produktiv skogsmark. Vi kommer nu att avsätta mellan 60 och 70 procent av den totala ytan för naturvård. Sedan kommer vi att med marginal spara över tio procent av skogen på de återstående ytorna där skogsbruk kommer att ske, förklarar Stefan.

Det innebär att drygt två tredjedelar av den stora ekoparken kommer att skyddas från avverkningar.

Varför sker då skogsbruk på delar av ekoparkens yta?

– Det är bättre med två reservat där vi spar 50 procent, än ett större reservat med 100 procents skydd. För naturen som helhet är det en bättre lösning, menar Stefan.

I Traunberget finns rikligt med fina torrfuror och när Peter Bergman berättar om hackspettarnas livsvillkor landar en stor hackspett på en torrfura strax intill och trummade tacksamt åt Sveaskogs satsning på att spara den gamla skogen med tallar på upp till 450 år. Talllar, myrar, död ved och ett rikt liv med insekter och förutsättningar för just hackspettar.

Traunberget blev den tredje av fyra planerade ekoparker i Dalarna. Sedan tidigare finns Ejheden och Malingsbo. Kvar att inviga blir ekoparken Fjätälven i Särna.