Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiprogrammet flyttas från Lugnet

Den kommunala gymnasieskolan i Falun dras med ett stort ekonomiskt underskott.
Konsekvensen kan bli att ytterligare ett gymnasieprogram måste flyttas.
– Diskussioner förs om att flytta ekonomiprogrammet från Lugnet till Kristine, säger Torbjörn Fernkvist, tf gymnasiechef i Falu kommun.

För några veckor sedan avslöjades skolförvaltningens planer på att flytta två gymnasieprogram - Estetiska programmet och Naturvetenskapsprogrammet - från Haraldsbo till Lugnet.

Planer som kommer sig av att det ekonomiska underskottet måste åtgärdas, och att det delvis ska ske genom samordning och att skolan lämnar lokaler.

Flyttförslaget skapade ramaskri hos både Vänsterpartiet, elever och berörd personal.

Men nu visar det sig att det även finns långt gångna planer på att flytta det Ekonomiska programmet från Lugnet till Kristinegymnasiet.

– Ekonomiprogrammet har många beröringspunkter med Samhällsvetenskapsprogrammet som redan finns på Kristine. Det handlar om både kurser och läromedel. Men flyttplanerna handlar också om att säkerställa lokaler på Lugnet för de elever som kommer från Haraldsbo, säger Torbjörn Fernkvist.

Räknar ni med nytt ramaskri?

– Det finns väl inga elever som vill flytta på sig, men vi har ett stort ekonomiskt underskott att hantera och för att klara det krävs vissa beslut. Vad är nödvändigt och inte nödvändigt? Vi lägger hellre pengar på lärande än lokaler exempelvis.

– I våra tankegångar finns också att bygga upp olika centrum för de olika gymnasieprogrammen, säger Torbjörn Fernkvist.

Ännu så länge finns inga färdiga förslag framtagna, men diskussioner förs hela tiden kring idéer som kommer fram. Allt med sikte på att kunan förbättra gymnasieskolans ansträngda ekonomi.

– Skolförvaltningens ekonomer tittar närmare på ekonomi och budget för åren som kommer. En annan grupp jobbar vidare med vad vi kan göra med våra lokaler. Men något färdigräknat förslag finns inte, säger Torbjörn Fernkvist.

När ska det arbetet vara klart?

– Ett färdigarbetat förslag i sin helhet ska presenteras för politikerna vid skolnämndens sammanträde i november. Där ska alla bitar finnas med. Litet som stort. Innan dess ska också en risk- och konsekvensanalys ha genomförts.

Skolnämndens ordförande Daniel Riazat (V) har inget att säga i nuläget om flyttplanerna av ekonomiprogrammet.

– Det är inget jag hört något om, säger han i en kommentar.