Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin avgörande

Vid en middag i vintras blev jag placerad bredvid Joe, en pensionerad börsmäklare som en gång invandrat till USA från Israel. Joe berättade att det var chansen till utbildning som hade gjort honom framgångsrik. Han önskade att alla barn kunde få en bra utbildning. En utbildning ger möjlighet till klassresa, ansåg Joe.

Jag höll med, och berättade att i Sverige har alla barn tillgång till gratis utbildning, även på universitetet. En kvinna i sällskapet lutade sig över bordet. Hon såg upprörd ut och väste: We don’t believe in socialism. Lite paff svarade jag: Men skattefinansierad utbildning är inte samma sak som socialism.

Demokraternas konvent har precis avslutats och presidentvalet 2012 har nu fått sina officiella kandidater. I USA är det ytterst få som kallar sig socialist, men väl liberal eller konservativ. Då ska man minnas att liberal är mest vänster och konservativ är mest höger. Very liberal är nog i damen från Brooklyns ögon ungefär samma sak som socialist. 34 procent av amerikanerna tror att Obama är just very liberal, medan bara fyra procent anser sig själva vara det.

Samtidigt tror flest att han har störst chans att vinna. I USA behöver man knappt hälften av rösterna. Efter hans tal i fredags morse (svensk tid) ser det ut som Obama har det. Dessutom har hans väljare en starkare benägenhet att rösta enligt senaste mätningen, som i Sverige publicerats av Svenska Dagbladet. De som svarar att Obama är väldigt vänster är själva i hög utsträckning väldigt konservativa och ogillar de stora reformer som Obama har fått igenom, framför allt sjukvårdsreformen där alla tvingas teckna sjukförsäkring, och försäkringsbolagen tvingas försäkra alla.

Ekonomin avgör de flesta val och USA är verkligen inget undantag. Landet har de senaste åren genomgått sin största kris sedan depressionen under 30-talet. En sådan kris bäddar för reformer. Kanske är acceptansen nu större för en problemlösning som omfattar alla starkare än tidigare. För att citera förre presidenten Bill Clintons nomineringstal natten mot torsdag: Vi demokrater tror att tillsammans är en mycket bättre filosofi än var och en för sig själv.

Joe är nog en Clinton-anhängare. Han gillar förmodligen Obamas sjukvårdsreform. Men det gör inte den ilskna damen. För henne är det socialism. Något som amerikaner ogillar.

Stina Morian