Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk från Grådö snart i alla butiker

/

Snart kan mjölken från Grådö Mejeri börja säljas i alla butiker. Det blir konsekvensen av att Coop säljer produktionsanläggningen i Grådö till bondekooperativa Falköpings Mejeri.

Annons

– Vi har nått målet för vad vi kan sälja till Coops butiker. När en ny ägare nu tar över kan vi börja sälja Grådömjölk till alla som vill köpa. Vi räknar därmed med ett rejält produktionslyft i Grådö, säger mejeriets styrelseordförande Thomas Areskoug.

Det är bara två år sedan Coop köpte mejeriet efter att Konkurrensverket hade tvingat Arla, som ville lägga ned, att sälja

– Skälet till köpet var att våra kunder fick betala för höga priser för mjölken. Det fanns inte heller något mejeri som ville ta fram de produkter vi ville ha, förklarar Areskoug.

Han hävdar att Coops kunder i dag kan köpa billigare mjölk samtidigt som bönderna får bättre betalt för mjölken.

– Det skulle inte gå om vi inte hade ett effektivt mejeri och det har vi lyckats med. Grådö mejeri går bra, bättre än vi räknade med. Vi gjorde vinst redan första året, säger styrelseordföranden.

Även efter försäljningen kommer Coop att vara närvarande i Grådö. Chefen Staffan Eklöv blir kvar och Grådö kommer att vara en viktig bas för utveckling och produktion av Coops egna varumärken.

– Vi producerar i dag 50 miljoner liter mjölk per år och kan snabbt fördubbla volymen om efterfrågan på Grådömjölk kräver det, säger Eklöv.

Tillgången på mjölk tror han inte blir något problem. Flera gårdar vill börja leverera till Grådö och mjölkbönder man redan har vill växa.

– Försäljningen kommer inte att påverka någonting för våra 35 anställda. Om vi fördubblar produktionen är det klart att vi måste nyanställa.

– Jag är positiv, det känns bättre att vi får ett mejeriföretag som ägare. Inom Coop var vi en liten del som inte kan ha varit särskilt viktig för dem, säger Peter Södergren som arbetat i Grådö i 25 år.

– Det här ökar nog våra chanser att få behålla jobben. I Hedemora blir nog många glada om det finns Grådömjölk i butikerna, säger kollegan Lennart Bohman.

Mer läsning

Annons