Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumentverket stämmer IOGT-NTO – "Rör sig om mycket allvarliga överträdelser"

Konsumentverket stämmer IOGT-NTO. Nykterhetsorganisationen har med sitt varumärke Miljonlotteriet gjort sig skyldig till överträdelser av allvarlig art i sin telefonförsäljning av lotter.
KO tar nu domstol till hjälp och kräver att en marknadsstörningsavgift på tio miljoner döms ut mot IOGT-NTO.

Annons

KO har fått ta emot anmälningar från konsumenter som känt sig påtvingad av telefonsäljare att ingå prenumerationer på lotter.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad det handlar om är den lotteriverksamhet som IOGT-NTO har under det registrerade varumärket Miljonlotteriet.

Anmälningar har kommit in till KO från konsumenter som känt sig påtvingade av telefonförsäljare att ingå prenumeration på lotter.

Telefonförsäljarna har gett sken av att det inte handlar om ett säljsamtal utan gett intryck av att det fanns en vinst att hämta ut.

KO anser även att säljarna ljugit om att erbjudandet om skraplotter inte är kopplat till någon prenumeration. Det har heller inte med tydlighet framgått att eventuella vinster inte består i kontanter utan varor.

"Eftersom det rör sig om mycket allvarliga överträdelser som har pågått under lång tid och dessutom rör marknadsföring av spel, där lagen ställer krav på måttfullhet, så yrkar vi på att maximal marknadsstörningsavgift ska utgå. Mot bakgrund av föreningens årsomsättning innebär det tio miljoner kronor", säger Carolina Andersson, processråd vid KO, i ett pressutskick.

Konsumentverket har försökt förmå IOGT-NTO att rätta till bristerna – utan resultat. Nu ser man inget annat alternativ än att ta IOGT-NTO till domstolen för att få stopp på överträdelserna.

I stämningen står bland annat:

"KO stämmer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Patent- och marknadsdomstolen, för överträdelser vid marknadsföring av spel. Stämningen är förenad med ett vite om 10 miljoner kronor."

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons