Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godaste pepparkakan utsedd – klassiker får underkänt

En god pepparkaka är ett måste till glöggen och adventsfikat. För dig som inte vill baka själv finns det många sorter att välja mellan i butikerna. Vi lät en smakpanel testa sex varianter.

Annons

En smakpanel bestående av 17 personer har i ett blindtest smaktestat och bedömt sex olika sorters pepparkakor utifrån smak, doft och konsistens.

Knapriga och med tydlig kryddighet. Så ville panelen ha sina pepparkakor när vi lät dem sätta tänderna i sex sorter. Bäst i test blev Nyåkers Stora pepparkakshjärtan som uppskattades för att de var just knapriga och välkryddade.

"Doftar mycket av pepparkakskryddor, knaprig och god", säger en ur panelen. ”Smakar nygräddade och är kryddiga”, kommenterar en annan.

Även Göteborgs Kex Kung Oscar och Gille små pepparkakshjärtan får överlag höga betyg av testarna, men några är mer kritiska. ”Tråkig form” anmärker någon på när det gäller Kung Oscar och ”de kunde jobbat mer med kryddburken” tycker någon om Gilles pepparkakor.

Läs även: Bästa vattenkokaren i test är också den dyraste

Annas apelsinpepparkakor delar panelen i två läger. Dels de som inte alls uppskattar apelsinsmaken utan vill ha en traditionell pepparkaka och dels de som tycker att det tillför något extra. ”Alltid kul med smaksatta pepparkakor, livar upp vilken glöggstund som helst”, lyder en kommentar.

Smakar nygräddade och är kryddiga.

Klassikern Annas original blir förvånansvärt nog sämst i test, hälften av panelen ger den underkänt. ”Smakar för lite” är det genomgående omdömet hos de allra flesta. "Smaklös och känns billig, säger en panelmedlem.

En person sticker ut med att ge den en trea med kommentaren ” Mycket spröda och tunna”.

Läs även (för våra pluskunder): Pepparkakorna som säljs på NK bakas i Sala: receptet är farmors

Många färdiga kakor i butiken innehåller palmolja. Palmolja är problematiskt och ett miljöproblem eftersom regnskog huggs ned för att göra plats åt oljepalmsplantager, vilket får konsekvenser för både människor och djur.

Kung Oscar är de enda pepparkakorna i testet som är bakade utan palmolja. Annas uppger att palmoljan i deras kakor är hållbart producerad från certifierade odlare.

Läs även: Här görs stans bästa kebab– enligt VLT:s läsare på facebook

Läs även: Snäll av pepparkakor är en myt

Sex pepparkakssorter under lupp

Bäst i test!

1. NYÅKERS STORA PEPPARKAKSHJÄRTAN

Betyg: 3,7

Kommentar: Bäst i test

Vikt: 475 g

Ingredienser: Vetemjöl, socker, vegetabilisk olja (palm, raps, kokos), sirap, bakpulver (E500), nejlika, kanel, ingefära, salt, arom.

Cirkapris: 27,90 kr

Smakpanelens omdöme: Får högsta eller näst högsta poäng av en majoritet av panelen. Uppskattas för sin goda, välkryddade smak och knaprighet. ”Smakar nygräddade och är knapriga”, ”Rejäla kakor med bra och stark smak”, lyder några av omdömena. En person sticker ut med att ge dem lägsta betyg.

2. GÖTEBORGS KEX KUNG OSCAR VÄLKRYDDADE PEPPARKAKOR

Betyg: 3,2

Kommentar: Utan palmolja

Vikt: 300 g

Ingredienser: Vetemjöl (med kornmalt), socker, sirap, vegetabilisk olja (solros, shea, kokos), kryddor (kanel, ingefära, kryddnejlika), bakpulver (natriumbikarbonat, hjortonsalt), emulgeringsmedel (sojalecitin), salt.

Cirkapris: 22,90 kr

Smakpanelens omdöme: De enda i testat utan palmolja kommer från Göteborgs Kex. Får överlag höga betyg med kommentarer som ”Klassisk smak som man vill ha, de här bjuder jag gärna på” och ”Bra smak, bra sting, lagom spröd och hård”. Några tycker att de är lite väl tjocka och någon anmärker på tråkig form.

3. GILLE SMÅ PEPPARKAKSHJÄRTAN

Betyg: 3,2

Kommentar: Smakar som hembakade

Vikt: 425 g

Ingredienser: Vetemjöl, socker, margarin, vegetabilisk olja (palm, palmkärn, rapsfrö, shea, kokosnöt), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror, naturlig smörarom, antioxidant: citronsyra), invertsockersirap, bakhjälpmedel: natriumvätekarbonat, mixade kryddor (kanel, ingefära 0,3%, nejlikor), naturlig citronarom.

Cirkapris: 27,50 kr

Smakpanelens omdöme: Beskrivs som klassiska av flera i panelen. ”Den sort som smakar mest som hembakade, som pepparkakor ska smaka”, skriver någon. Några tycker att de är godast av alla medan en annan kommenterar ”Här kunde de ha jobbat mer med kryddburken, ingen blir glad av en smaklös pepparkaka”.

4. ANNAS APELSINPEPPARKAKOR

Betyg: 2,5

Kommentar: Vattendelare

Vikt: 300 g

Ingredienser: Vetemjöl, socker, vegetabiliska oljor (palm*, raps, kokos), sirap, salt, bakpulver (natriumbikarbonat), apelsinpuré, ingefära, naturlig apelsinarom. Kan innehålla spår av mandel. *Hållbart producerad från certifierade odlare.

Cirkapris: 19,90 kr

Smakpanelens omdöme: Annas apelsinpepparkakor delar panelen. ”Inslag av apelsin, onödig smaktillsats som förstör upplevelsen av pepparkaka” och ”apelsinsmaken smakar brustablett”, låter det från den negativa sidan. Medan andra uppskattar apelsinsmaken: ”Fantastiskt god och egen smak”, ”Alltid kul med smaksatta pepparkakor, livar upp vilken glöggstund som helst. Perfekt tjocklek!”

5. ICA VÄLKRYDDADE PEPPARKAKOR

Betyg: 2,2

Kommentar: Ordinär pepparkaka

Vikt: 300 g

Ingredienser: Vetemjöl, margarin (raps-, palm- och kokosolja), vatten, salt, emulgeringsmedel (E471), syra (E330), aromer, A- och D-vitamin, socker, sirap, vatten, bakpulver (E500), kanel, ingefära, nejlikor. Kan innehålla spår av mandel.

Cirkapris: 18,90 kr

Smakpanelens omdöme: En pepparkaka som får godkänt men inte mer än så av de flesta. Flera anmärker på för lite smak och kryddighet: ”Blir ingen god jul med den här smaklösa pepparkakan”, kommenterar en ur panelen. ”Spröd, bra konsistens, smälter i munnen, ok kryddighet. Tunnheten är ett plus”, lyder en annan kommentar.

6. ANNAS ORIGINAL

Betyg: 1,6

Kommentar: Underkända

Vikt: 375 g

Ingredienser: Vetemjöl, socker, vegetabiliska oljor (palm*, raps, kokos) sirap, salt, bakpulver (natriumbikarbonat), kanel, ingefära, kryddnejlika. Kan innehålla spår av mandel. *Hållbart producerad från certifierade odlare.

Cirkapris: 25,90 kr

Smakpanelens omdöme: ”Lite torr och platt i smaken”. ”För spröd, för lite smak och sötma, menlös”, lyder några av de kritiska kommentarerna. Över hälften av panelen ger den underkänt och den får i övrigt medelmåttiga betyg. De flesta anmärker på för lite smak.

GÖR EGEN PEPPARKAKSDEG

Ingredienser:

200 g smör

1,5 dl mörk sirap

3 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

1 msk malen ingefära

1 msk malen kanel

0,5 msk malen kryddnejlika

0,5 msk malen kardemumma

1 msk bikarbonat

10 dl vetemjöl

Gör så här:

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ned det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl under ett dygn. Ta fram degen en timme innan utbakning.

Källa: www.arla.se

Mer läsning

Annons