Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De barnsäkraste personbilarna

Volvo V70/XC70 och Kia Sportage.
De toppar listan när Folksam granskat utrymme och säkerhet för barn i de 30 mest sålda personbilarna.

Annons

I granskningen har kombinerats krav på säkerhetsutrustning i baksätet med hur stort utrymmet bli efter montering av en stor bakåtvänd bilbarnstol.

– Anledningen till att vi undersökt utrymmet i bilen är att barn åker säkrast i bakåtvända bilbarnstolar upp till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, i ett pressmeddelande.

– Finns det gott om utrymme i kupén är chansen större att föräldrarna inte vänder på barnet för tidigt, fortsätter Anders Ydenius.

Volvo V70, Volvo XC70 och Kia Sportage kommer bäst ut i Folksams granskning, med betyg 5, avseende utrymme och klarar även säkerhetskraven.

Stort utrymme även i Skoda Octavia och VW Passat, men där finns inte alla säkerhetssystem på plats.

FAKTA: Barnsäkraste bilar

Volvo XC70 – utrymme betyg 5, säkerhet +.

Kia Sportage – 5/+.

Volvo V70 – 5/+.

VW Passat – 5

Skoda Octavia – 5.

Audi A4 – 4/+

Mercedes C-class – 4/+.

Toyota Avensis – 4/+.

VW Tiguan – 4/+.

Volvo XC60 – 4/+.

Volvo V40 – 4/+.

Förklaring till tabellen

Utrymme: Överskottsutrymme till instrumentbräda för 181cm person med bakåtvänd bilbarnstol (för barn nio månader – fem år) i baksätet.

Säkerhet: De bilar som fått plus klarar säkerhetskraven i Folksams rankning ”Säkra och bränslesnåla nybilar 2016” samt har bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin bak som standard i baksätet.

Källa: Folksam.

Mer läsning

Annons