Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekologiskt och närodlat i Krökbacken

Från ett växande intresse för närodlat och ekologisk mat har nu Ella Gyllenhak Liss gårdsbutik blivit en plattfrom för alla hennes idéer.
– Just nu funderar jag på att införa slowfood, säger Ella Gyllenhak Liss.

Annons

Ella Gyllenhak Liss är ursprungligen född i Leksand men är uppväxt i England. I England bodde hon och arbetade ända tills 2004. Innan hade hon arbetat i London inom finans- och banksektorn men hon frågade sig själv om det var värt stressen.

– Jag har alltid velat ha en egen gård att experimentera på och så fick vi tag på det här, säger Ella Gyllenhak Liss.

Under Mat runt Siljan har många kommit och tittat i sina rundturer på kommunens gårdar. Det som gör att gårdsbutiken i Krökbacken sticker ut är att de säljer endast ekologiska och närproducerade varor så långt det går.

– Vi har redan fått många kunder som återkommer så jag tror definitivt att vi fyller ett behov här, säger Ella Gyllenhak Liss.

Ella Gyllenhak Liss och hennes make Martin driver sedan oktober förra året Leksands Gästhem i den gamla skolbyggnaden i Krökbacken. I juni utökade de det med gårdsbutiken. På grund av vintern blir det mindre varor att sälja då de haft mycket grönsaker. Men Ella Gyllenhak Liss har andra idéer för den mörka perioden på året.

– Jag tänkte ha matkvällar med slowfood. Dessutom är tanken att det ska bli ett helt koncept på gården med djur, mat och boende. En upplevelse för besökaren, säger Ella Gyllenhak Liss.

Intresset för ekologisk mat kom när hennes son var nyfödd och Ella började fundera på vad hon stoppade i sig själv och sonen. Nu är hon på ständig jakt efter lokala matproducenter, och efter möbler till butiken.

– Jag gillar att hålla på med färg och form och använder bara gamla möbler som vi fräschat upp, säger Ella Gyllenhak Liss.