Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eklund Tarantino får landstingets kulturpris

Landstinget Dalarnas kulturpris 2016 går till operasångerskan Anna Eklund Tarantino för att hon: "med engagemang och hjärta förflyttat finkulturen från de stora salongerna till den lilla orten."

Anna Eklund Tarantino, född i Falun, är operasångerska och konstnärlig ledare för Musik på slottet i Stockholm. Hon är dessutom initiativtagare till Dala-Flodas operafest. För sju år sedan köpte hon och familjen ett fritidshus i Dala-Floda och har under sex somrar arrangerat såväl operaföreställningar som operakurser för unga med funktionsvariationer. I sommarens operafest gjordes en lokal tolkning av Carmen förflyttad till den egna byns historia och dess egna byoriginal.

I motiveringen står: "Sångerskan som med engagemang och hjärta förflyttat finkulturen från de stora salongerna till den lilla orten. Anna Eklund Tarantino tillgängliggör en smal genre för en bred publik och arbetar hängivet för allas rätt att få utöva operakonsten och uppleva musikens kraft."

– Jag började storgråta när jag fick beskedet, det här gör mig så innerligt glad. Det är alla Dala-Flodabors pris. Vi har kämpat för det här tillsammans, säger Anna Eklund Tarantino.

– Jag startade festivalen för att ge tillbaka till alla underbara människor på orten som välkomnat oss så fint, i Dala-Floda finns en kulturell nyfikenhet som inte går att hitta var som helst. Man vill och vågar, säger Anna som redan nu börjat planera nästa sommars operafest.

– Vi kommer att sätta upp Carmen igen, det känns som om den måste få komma tillbaka flera gånger.

Landstinget Dalarnas kulturpris är på 100 000 kronor. Dessutom delar landstinget ut två kulturstipendier till yrkesverksamma inom kulturområdet. Det ena stipendiet går till Pernilla Jansson, konsthantverkare och konstnärlig ledare vid Meken i Smedjebacken " för att ha lyft fram Meken till den viktiga plattform för konst, form och designfrågor som de senaste åren satt Smedjebacken på konstkartan i Dalarna.

Även Maja Gunn, designer, konstnär och modeforskare uppvuxen i Ludvika får ett stipendium, i motiveringen står bland annat: "Hon tänjer på gränserna och får oss att tänka till. Maja väver ihop design och samhällskritik och med sitt arbete lyfter hon aktuella och viktiga frågor om feminism, könsroller och normkritik."

De två kulturstipendiaterna får 50 000 kronor vardera. Fyra kulturstipendier för unga delas ut och på 10 000 kronor vardera.

Landstinget Dalarna har sedan 1963 årligen utdelat ett kulturpris. Enligt stadgarna ska priset tilldelas en, eller undantagsvis flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat därmed jämförligt område.

Priser och stipendium delas ut vid slutet av Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 21 november.