Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eken är ett helig

Eken står sedan urminnes tider för styrka och är både Tors, Zeus och Jupiters träd.
Vid Missionskyrkan står en minst 250 år gammal ek som är planterad av en av Borlänges första politiska kändisar, riksdagsmannen Johan Persson.

Eken är ett heligt träd i flera forna kulturer. På latin heter ek Quercus robur, varav det sista ordet betyder just styrka. I den nordiska mytologin var trädet åskgudens Tors träd, förmodligen för att blixten lättare slår ner i ekar.

Det svenska ordet för ek kommer från fornnordiska igja, som betyder vördnad.

– På gamla kyrkogårdar i södra Sverige kan det finnas ekar som är äldre än kyrkan. Förmodligen har det då varit en offerlund där innan kyrkan byggdes, berättar Tobias Fischer som är trädexpert på Borlänge Energi.

Eken fick också redan i de gamla landskapslagarna på 1300-talet ett särskilt skydd, kanske på grund att de var bärande, det vill säga gav bär eller i det här fallet ekollon.

– De var ju bra för svinen. Förutom ek gällde skyddet också bok och hassel.

Kung Magnus Eriksson utökade skyddet med skogsregale vilket innebar att man inte fick hugga ner skog hur som helst. Gustaf Vasa införde ekregale 1558, det innebar att ingen annan än kronan, staten, skulle få hugga ner ekar, även om någon annan ägde marken.

– Virket är starkt och lämpligt till båtbyggen av olika slag. Till ett linjeskepp gick det åt 2000 ekar, berättar Tobias Fischer.

Det skulle vara ekar som vuxit trångt, för då var stammen rak och hög. Men eftersom ingen annan fick hugga ner ekar än kronan, så blev de lite bulliga och knotiga ekarna kvar.

– De som ser ut som en Sparbanksek var värdelösa ur timmersynvinkel och det är därför Sverige har så många veteranekar kvar.

1830 upphörde skogsregalen för vanliga markägare men inte förrän 1935 för kyrkan. Mellan 1832 och 1842 planterades 300 000 ekar på Visingsö i Vättern som skulle användas till framtida skeppsbyggen. 1970 var de klara för leverans till marinen...

– Därför finns Sveriges störst sammanhängande ekskog just på Visingsö.

Många tror felaktigt att Dalälven utgör en gräns för hur nordligt eken kan växa.

– Den nordligaste självföryngrade eken som jag känner till finns i Östersund, säger Tobias Fischer.

En av Borlänges äldsta ekar står utanför Missionskyrkan på Borganäsvägen. Den är planterad någon gång i mitten av 1700-talet av en man som hette Johan Persson. Han kom från en enkel bondfamilj i Enbacka och hade lärt sig läsa och skriva. Han var klockare i Enbacka kapell mellan 1727 och 1756 och det var då han ska ha planterat eken vid nuvarande Borganäsvägen.

– Varför vet man inte, kanske var det efter ett dop eller så. Det var vanligt att plantera vårdträd vid landsvägar eller vägskäl som det kanske var på den platsen då.

Johan Persson lyckades senare bli kopparskrivare och ansvarad då för vägningen av koppar som kom från Falu gruva sjövägen till Enbacka för att lastas om. Han valdes också till mösspartiet i riksdagen där han förespråkade fredliga lösningar i stället för krig och uppror.

– Han var också en av dem försökte hejda de upproriska bönderna under stora daldansen, berättar Tobias Fischer.

Även om Johan Persson gjorde en otrolig karriär med de förutsättningar han hade, så blev slutet desto snöpligare. Han misstogs nämligen för inblandning i dalkarlarnas uppror, fängslades och dog senare fängelset.

Men hans ek lever än.