Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekebjär: "Vad som är fult varierar över tid"

VÅR STAD - KRÖNIKA

Annons

Vad är fin arkitektur och vad är ful? I Gävle utnämndes Brandstationen nyligen till stadens vackraste byggnad. Arkitekten var falufödde Ferdinand Boberg som även ritade Centralpalatset vid Stora torget i Falun som stod klart 1897. På andra våningen i den praktfulla byggnaden bodde författarinnan Selma Lagerlöf åren 1902-1907. Men i Dalarna uppskattades inte Bobergs arkitektur, i alla fall inte på 50-talet. Fult och pråligt tyckte förstå-sig-påare som beslutade att inför kung Gustav VI Adolfs Eriksgata 1953 ge palatset ett modernare utseende. Taket sänktes, de stora paradfönstren ersattes med enklare fönster och fasaden rensade på utsmyckningar.

Synd tycker nog fler än jag i dag. Men som sagt, smaken är delad och vad som anses fint och fult varierar över tid.

Dagens ideal stämmer inte alltid överens med vad som ansågs snyggt för 50 år sedan. Nyligen fick några modernistiska tegelkolosser från 60-talet nya fasader längs Åsgatan i Falun. Bort med det tunga och mörka, in med ljus och luft. Men vem vet, om 50 år kanske vi ångrar våra "förbättringar" och önskar oss originalet tillbaka.

Här i länet röstades stationshuset i Vansbro fram till Dalarnas vackraste byggnad. Vad är det i den arkitekturen som så många gillar? De klassiska proportionerna, de vitputsade detaljerna och den dekorerade fasaden om jag får gissa. Men också att det är en äldre byggnad. Av de förslag som inför omröstningen strömmade in för att nominera länets vackraste arkitektur var de allra flesta byggnader uppförda före förra sekelskiftet.

Visst finns det en smakkrock även i vår tid, modernister som förespråkar enkla former och rena linjer och de som vill att hus ska se ut som förr. Jag gillar både och. Det är varken modern arkitektur eller tillbakablickande som stör ögat. Det är snarare bristen på arkitektur, alla de själlösa lådor som smälls upp utan vidare mål och syfte än att tillhandahålla ett innehåll.

Varför diskuterar vi det här? För att få dig och mig att lyfta blicken, titta oss runt omkring och reagera. Det är vårt gemensamma stadsrum. Vad vi väljer att titta bort från är minst lika intressant som det vi gärna fäster blicken på.

Nu vill jag veta vad du stör dig på, vilken byggnad är fulas i länet? Eller vilken arkitektonisk plats är Dalarnas estetiskt mest misslyckade?

Välj en eller flera och skicka till mig på: cecilia.ekebjar@mittmedia.se

LÄS MER: Fler delar i vår serie om stadsbyggnad