Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eivor var lärare i 40 år

Hur många är det inte som ångrat att man inte i tid frågat föräldrar, mor- och farföräldrar, mer om hur de växte upp och hur de haft det genom livet? Det problemet slipper f d lärarinnan Eivor Janssons efterkommande. Hon har skrivit en bok om sig själv.

– Då jag började tänkte jag skriva för mina barn, så att de skulle få veta hur jag levt. Efter hand växte tanken fram att ge ut mina minnen som en bok. Det har ju hänt en hel del under den tid jag levt, säger Eivor Jansson, 83.

Hon har varit lärare på mellanstadienivå i Malung i 36 år, från 1955 och tills hon gick i pension 1991. Hon har haft 100-tals uppväxande barn i Malung som sina elever.

– Jag vet inte exakt hur många, men det är minst 500 barn som jag haft i skolan. Oftast hade jag dem i tre år, fyran.femman och sexan, berättar Eivor.

Då hon kom till Malung började hon som lärare i Vallerås, hon var då 26 år. Det var 32 elever i klassen, en fem-sexa..

– Jag hade jobbat två år på Gotland, ett år i Särna och ett år utanför Örebro. Då kände jag att jag ville närmare hemåt. Jag kommer från Likenäs i norra Värmland. Malung var lagom nära hemma, för det är ju inte lätt att bli profet i sin hembygd, säger Eivor.

Hon har inte behövt ångra varken yrkesvalet som lärare eller flytten till Malung.

– Jag har trivts bra med både jobbet och orten, säger hon.

Bland dramatiska händelser i livet berättar hon till exempel om den stora Jofabranden i Malung 1966. Eivor med sin familj bodde närmaste granne i Hole. Fönstren i deras bostad var så heta att man inte kunde ta på dem utan att bränna sig. Men huset klarade sig.

I 53 år kom hon att bo kvar i Hole. 2008 avled maken Rune och något år senare flyttade Eivor till en lägenhet inne i centrum.

– Ingen gård att sköta och ingen trädgård, helt plötsligt fick jag en massa tid över. Det var då jag satte i gång att skriva, utifrån mina sparade dagboksanteckningar, massor av urklipp, fotoalbum och minnesbilder, berättar Eivor.

Nu har han gjort sina memoarer - Minnen ur ett Värmlandshjärta.

Där berättar hon i text och foton om sina rötter och sitt livs historia från uppväxten i Klarälvdalen, fram till dags dato som en fortfarande aktiv och pigg pensionär.

– Jag har lagt av med skidåkning, men jag går på gym och så simmar jag som träning varje vecka, säger hon.

För intresserade finns boken att köpa bland annat i Malung.