Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EHRLING: I dag visade Faluborna att här har nassarna inget att hämta

Artikel 15 av 23
1 maj 2017
Visa alla artiklar

Annons

Det hela var förstås hämtat som ur en riktigt obehaglig film.

Långa led av män i uniformliknande klädsel, omgärdade av fanor och sköldar, förenade under mänsklighetens mest befläckade politiska ideologi och hat mot hela samtiden.

Men det var också en dag då Falun och Dalarna mötte upp och markerade avståndstagande mot galenskapen. En dag då varje aktivitet och plakat värmde i bröstet.

Redan flera timmar innan stöveltrampen mellan regementet och Stora torget så ljöd Falun av aktivitet.

Själv passerade jag V:s uppsluppna och trevliga tillställning i Kvarnparken och fortsatte mot Kristine kyrka, där klockorna kallade till extrainsatt gudstjänst under rubriken "Öppenhet och mångfald".

På kyrkans port hade församlingens barn klistrat upp ett hav av hjärtan. Väl inne så manade biskop Mikael Mogren, som rest in för att delta, till "kraft och mod". Kyrkoherde Christina Eriksson talade om hur unket det blir i rum som inte vädras – hur vi är helt beroende av att interagera med människor som är annorlunda än vi själva är – och ledde sedan församlingen i en fredspsalm som fått sin text av Ragnwei Axellie.

Tillsammans med församlingsmedlemmarna tände jag sedan ett ljus, och klev stärkt ut i det som förstås var en minst sagt speciell arbetsdag.

På kyrktrappen hälsade, liksom på vägen in, spelmän som prytt sina dräkter med davidsstjärnor för att markera avsmak inför det judehat som osade i en annan del av staden.

Burop, slagord och visslingar längs marschens väg blandades också med frigörande inslag av bitande humor i form av plakat som att den instoppade "slipsen sitter snett", "NMR = kräNkta Män marscheRar" och "Alla som inte stannar är antirasister".

Det bästa plakatet mötte jag dock på vägen tillbaka till redaktionen. Där stod det, fritt översatt från engelska: "Jag förstår knappt att jag fortfarande protesterar mot det här skräpet".

Ja, det var en dag då det kändes skönt att skratta åt eländet!

En hel del clowner deltog också i motdemonstrerandet under parollen "Clowner mot nazister".

När väl hatpropagandan skulle förmedlas via högtalarsystemet, framme på Stora torget, gick det inte ens att höra de förvirrade irrlärorna över alla ramsor och visslingar från den många gånger större samlingen motdemonstranter på andra sidan torget.

För mig blev detta därför en dag då det var befriande uppenbart att även om hatet dväljs i mörkret, så är vi som står för något helt annat oräkneliga fler.

Till vardags kivas vi som liberaler, socialister, konservativa och allt däremellan – men en dag som denna säger vi med enad röst: Nej.

Läs även:

EHRLING: "Jag ska erkänna att jag grät lite när nazisterna marscherade längs Hagavägen i Borlänge"

EHRLING: "Det går alldeles utmärkt att säga nej till dessa nazister"