Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ehrling: BB i Mora ännu ett exempel på att S fortsätter med dimridåer i landstingspolitiken

Med bara dagar kvar till valet 2010 intervjuades landstingsstyrelsens dåvarande ordförande Ingalill Persson (S) kring framtiden för Ludvika lasarett:

”Vi har inga planerade nedskärningar över huvud taget”, var Perssons besked till väljarna.

DT:s reporter följde upp: ”Så det blir inga nedskärningar av verksamheter under de kommande fyra åren?”

”Nej”, svarade Persson.

Sedan gick dalfolket till val, S klamrade sig kvar vid makten och så föll bilan över Ludvika lasarett.

Medicinklinik, medicinakut, dagkirurgi, narkosläkarjour.

Borta.

”Plötsliga” nedskärningar gör uppenbarligen inte mindre ont än ”planerade”.

Detta ledde till grundandet av den så kallade ”Dekalkampanjen” – vars appell inleddes med den svavelosande formuleringen "i valet 2010 blev befolkningen i Västerbergslagen grundlurade av landstingsledningen (S, V och MP)". Sveket ledde till att S tappade nästan 5000 röster i valet 2014.

Givet att S i Dalarna styrt landstinget sedan 1926 borde maktpartiet vara tydligt med sina avsikter och stå för sina beslut.

Gång efter annan fallerar man med detta.

Ta bara de valrörelsecykliska, och mot slutet närmast parodiska, retoriska piruetterna kring landstingets ekonomi:

Inför val – allt lugnt, efter – undantagstillstånd!

De senaste åren har förlossningsvård blivit ett hett ämne i svensk politisk debatt och nedläggningen av BB i Sollefteå har varit en följetång i vinterns nyhetsrapportering.

Men i Västernorrland har S faktiskt stått för sitt beslut om att låta Ådalens havande mödrar resa till Sundsvall för att föda.

Dalarnas variant av detta är BB på Mora lasarett, som i veckan som gick åter kom på tapeten efter att ha uppmärksammats vid en demonstration på kvinnodagen 8:e mars.

Sjukvårdslandstingsråd Elin Norén (S), som nyligen fått 11 friska miljoner kronor från regeringen, öronmärkta till just förlossningsvård, förklarade i DT att det ändå inte var "prioriterat" att öppna BB i Mora.

Intresset för att arbeta i Mora är fortsatt svagt, och befolkningens engagemang i frågan är ljumt, argumenterade Norén.

Hon inskärpte också att det är i mindre än ett fall av hundra som havande kvinnor inte hinner fram till BB i Falun, och att den betydligt bättre tillgång till övrig sjukvård som finns där trumfar närheten till en förlossningsklinik i Mora.

Snart åtta (!) år efter den tillfälliga stängningen verkar saken klar: BB i Mora kommer inte att öppna igen. Ändå fattas inget nedläggningsbeslut, utan frågan får vila i limbo.

Denna socialdemokratiska version av att "ta ansvar" är verkligen tröttsam.