Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EHRLING: Anna Hagwall är en antisemitisk och okunnig politiker

Så gott som genomgående i internets förvirrade och verklighetsfrånvända konspirationsteorier är judehatet. Det tycks inte spela någon roll vad saken gäller – innan analysen är klar är det alltid någon som pekar på judarna.

När riksdagens allmänna motionstid löpte ut i veckan fanns där ett förslag från Anna Hagwall (SD) som väckt nationell uppmärksamhet. I inledningen till motionen – som egentligen handlar om att avskaffa presstödet och förändra public service-uppdraget, två i sig inte kontroversiella åsikter för en populistisk högerpolitiker – hävdar Hagwall nämligen att "hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare".

När Hagwall ombads kommentera motionen sa hon:

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media" (Aftonbladet 5/10).

Hagwalls avsaknad av kunskap i ämnet är i sig ganska komisk. Som att hon just i Aftonbladet ondgör sig över att en (judisk) familj har vad hon menar är närmast absolut makt på mediemarknaden. Aftonbladet är landets i särklass största tidning på nätet – och ägs inte av familjen Bonnier.

Man kan också undra vad det är i Bonniers ägande i just Helsingborgs Dagblad som är så provocerande. För i övrigt äger man inga tidningar som kommer i närheten av begreppet "landsorten".

Och är det inte synd om de personer som Hagwall menar är etniskt svenska som ska se sina tidningar tvångsförsäljas till utlänningar, om nu ingen etnisk grupp ska tillåtas "kontrollera mer än fem procent"?

Hagwalls motion och uttalande är inte grundat i fakta utan i hennes uppenbara hemvist i så kallade "alternativmedier" där det räcker att tycka illa om judar för att göra en poäng. Hon vill med motionen bli populär i en faktafri politisk miljö där detta förslag trots sitt ljug ändå möter applåder.

Och även om Hagwall (SD) på riktigt hade varit bekymrad över maktkoncentration i media så vore förslaget kontraproduktivt.

Av de dryga 400 miljoner som staten betalar i driftsstöd så återfinns nämligen inga Bonniertidningar, utan huvudsakligen C- och S-märkta. Förslaget skulle alltså stärka Bonniers relativa ställning och i stället slå ut ett stort antal småtidningar, som Dala-Demokraten.

Hagwalls lyckas också i motionen klämma in det obehagliga förslaget att statliga SVT ska ha rätt att bryta samtliga övriga kanalers sändningar när man anser det befogat.

Att judehatets gift, som orsakat mänskligheten sådant obeskrivligt lidande och bottenlös skam, ännu bultar i några förtvinande ådror på internets mest ljusskygga delar är förstås illa nog.

Men att det även finns representerat i riksdagen är inget mindre än en skam för Sverige och ännu ett bevis på att SD är ett oseriöst parti med rasistiska företrädare.

Gruppledare Mattias Karlsson (SD) har deklarerat att partiledningen tar avstånd från Hagwall, att partiet försvarar de fria och oberoende medierna, och att motionen kommer att få politiska konsekvenser för Hagwall.

Snart kommer väl Karlsson också att kasta ut Kent Ekeroth som deklarerat att SD ska ta itu med medierna "i sinom tid"?

Fotnot: Rättviksbon Anna Hagwall valdes in i riksdagen på SD:s riksvalsedel som representant för Västerbotten. Hon har i år också använt sin i grundlag stadgade rätt att skriva motioner för att propagera för att "alternativmedicin" ska likställas med riktig medicin i skolan.