Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersök är en samhällsinsats

I en debattartikel (5/10) som var undertecknad av bland annat Uffe Stridsberg, Rovdjursföreningen och Sven-Erik Alhem, Djurskyddet Sverige fanns en rad felaktigheter.

Eftersök vid viltolyckor är inte viltvård utan en samhällsinsats som görs av jägare. Av den anledningen bekostas denna verksamhet delvis av allmänna medel men kostnadstäckningen till de tusentals eftersöksjägarna i Sverige är inte total utan verksamheten är i stora stycken ideell.

Svenska Jägareförbundet har ett uppdrag att tillhandahålla och organisera denna eftersöksorganisation. Detta är ett uppdrag som genomförs till fullo och för detta erhåller Svenska Jägareförbundet 2,5 miljoner kronor under 2012 och inget annat.

Att en del jägare inte vill riskera sina hundar i vargtäta områden är inte konstigt.

Då vargar har en benägenhet att söka upp och döda jakthundar finns alltid en risk med att släppa hunden vid trafikeftersök. Det innebär således att eftersöksjägaren, från fall till fall, avgör om hunden kan släppas eller om eftersöket skall ske med hunden i lina.

Thomas Björklund

ordförande

Jägareförbundet i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare