Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersläckning pågår i Hörken: ”Läget är stabilt”

Artikel 5 av 12
Sommarbränderna 2018
Visa alla artiklar

Räddningstjänsten börjar få kontroll över skogsbränderna som har härjat i närheten av Hörken. "Läget är stabilt", säger inre befäl på Nerikes brandkår.

Annons

Under natten mot tisdag jobbade 12 brandmän plus markägare med släckningsarbetet längs med järnvägsspåret i norra länsdelen. Ett flertal bränder har härjat i området vid Hörken i höjd med Silverhöjden sedan i söndags.

Släckningsarbetet delades upp i tre sektioner och redan under söndagen hade räddningstjänsten kontroll över den östra och västra sektionen. Den södra sektionen var mer svårsläckt. Men även där pågår nu eftersläckningsarbetet.

– Det har varit lugnt i natt. Läget är stabilt, säger inre befäl på Nerikes brandkår.

Området som har brunnit sträcker sig 6 kilometer längs järnvägsspåret. På vissa ställen är brandområdet smalare och på andra bredare. Hur stort det totala brandområdet är ännu oklart.

På grund av att det är så torrt i marken uppstår lätt så kallade glödbränder. Räddningstjänsten är därför försiktiga med att uttala sig om när bränderna kan vara helt släckta.

– Det kvarstår lite arbete. Men vi tycker att vi har ett gynnsamt läge där uppe, säger inre befäl.

Enligt räddningstjänsten är det så kallade Silverhöjden-spåret öppet för tågtrafik sedan i måndags. Men Hörken-spåret är fortfarande avstängt. På Trafikverket meddelar man att tåg leds om via Silverhöjden-spåret och att det orsakar tågförseningar på cirka 5 minuter på tisdagsmorgonen.

– Vi tror att det ska vara klart under förmiddagen, att båda spåren öppnar. Då kommer vi i kapp i tidtabellen väldigt fort, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

På tisdagseftermiddagen går tågen som vanligt igen.

Läs mer:

Eldningsförbud i Örebro län från och med tisdag

Tågförseningar på grund av branden i Hörken – ännu inte under kontroll: ”Det flammar upp här och där”

TV: Frivilliga grängesbor hjälper till vid släckningen av skogsbranden – uppmanar fler till att göra det

Se fler bilder från släckningsarbetet

Annons