Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyser snabbare åtgärder

Miljöförvaltningen vill förelägga Hedemorabostäder med vite på 10 000 kronor.
– De har haft åtta år på sig att sanera PCB ur byggnader. En av dem är inte ens påbörjad, säger Torbjörn Larsson.
– Men det strider inte mot reglerna, svarar Lars Thoréus. Vi har fortfarande ett par år på oss, kanske ännu längre.

Åren 1956-1973 användes PCB som mjukgörare i fogmassor och i vissa typer av halkfria golv, i kondensatorer och isolerrutor. Som en följd av detta spreds PCB i miljön.

Eftersom PCB är en grupp organiska föreningar med skadlig effekt på människor och miljö, förbjöds dess användning varmed de giftiga halterna minskade.

Fastighetsägare till byggnader uppförda under nämnda år, är skyldiga att undersöka huruvida det finns PCB-produkter kvar och i så fall sanera bort dem.

Resultatet från en inventering av Hedemorabostäders fastigheter från 2003, visar på höga halter av PCB i ett tiotal byggnader.

De flesta har sanerats och redovisats hos miljö- och byggförvaltningen. Dock inte hyreshuset Hammaren 14 vid Järnvägsstationen och hyreshuset Långshyttan 1:24.

Miljöförvaltningen har vid ett par tillfällen krävt besked av Hedemorabostäder utan gensvar. Fastighetsbolaget hävdar å sin sida, att Hammaren 14 är både åtgärdad och redovisad.

Åtgärdad kanske, men inte redovisad menar förvaltningen.

– Vi måste ha in en redovisning om vi ska kunna skriva av ärendet, konstaterar miljöchef Torbjörn Larsson.

Hedemorabostäders vd Lars Thoréus har full förståelse för detta.

– Det är möjligt att redovisningen har uteblivit men då ska vi se till att ändra på det.

De båda herrarna har själva inte varit inblandade i "dispyten" mellan förvaltning och fastighetsbolag. De har fått ärva problemet.

Några nya efterkontroller kan inte göras eftersom de fogar som sanerades nu är inbyggda med plåt.

– Men vi får lita på att saneringen gjorts enligt konstens alla regler, kommenterar Larsson.

Däremot tänker förvaltningen inte ha överseende när det gäller Långshyttan 1:24 där inget alls har hänt.

Också här har Hedemorabostäder fått påtryckning, senast i februari 2010 då förvaltningen krävde in en anmälan om PCB-sanering inom fyra veckor.

Svaret blev att något startdatum för sanering inte finns.

– Därför att vi inte har planerat det ännu. När vi ändå ska riva upp fogarna, vill vi passa på att förbättra energiförbrukningen, troligtvis också byta ut dörrar. Vi har gott om tid att sanera fastigheten, hävdar Thoréus.

Enligt hans tolkning av lagen, säger den gamla förordningen att saneringen ska vara gjord senast 30 juni 2014 medan den nya ger fastighetsägarna ännu längre tid - till den 30 juni 2016.

– Hur man än tolkar förordningen har vi åtminstone 2013 på oss. Jag ser inga bekymmer med vårt agerande utan känner mig snarare rätt så trygg.

Torbjörn Larsson gör en annan tolkning. Han åberopar de övergripande hänsynsreglerna som smäller högt i jämförelse med de flesta andra regler i miljöbalken.

– Hänsynsreglerna efterlyser åtgärder omgående. Man ska visa största möjliga hänsyn till miljön.

Även om nya förordningen ger utökad stipulerad tid, borde åtta år vara tillräckligt för att få jobbet gjort menar Larsson.

Därför föreslår miljöförvaltningen att nämnden förelägger Hedemorabostäder med vite på 10 000 kronor.

– Det är skäligt belopp i sammanhanget, säger Larsson. Vi kan inte göra skillnad på kommunala och privata fastigheter. Lagen gäller för alla.

Thoréus räds inte förvaltningens ståndpunkt.

– Är det så att nämnden beslutar ålägga oss ett vite, kan vi nog hitta punkter vi kan bestrida det på.

Det blir nu upp till miljö- och byggnämndens ledamöter att avgöra i frågan nästa vecka.

Nämnda herrar säger sig dock vara villiga att försöka hitta en lösning snarast.

– Skulle Hedemorabostäder komma in med en skrivelse och en tidsplan, kan det ju finnas anledning att tänka om, säger Larsson.