Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyser fiber

Att höghastighetsbredband ligger i tiden är alla överens om.
– Men låt oss titta på olika ekonomiska modeller innan vi fattar beslut om stimulansmedel, tycker Abbe Ronsten.

I våras lämnade Mikael Lundin in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i Säter där han uppmanar kommunen att satsa på höghastighetsbredband, det vill säga fibernät.

Han föreslår att man upprättar riktlinjer för hur Säters kommun kan stödja en utbyggnad av fibernätet i hela kommunen samt att man avsätter pengar som stöd för att skapa ekonomiska bredbandsföreningar.

IT- och inköpsenheten anser att förslaget ligger i tiden, precis som de fullmäktigeledamöter som tog till orda vid torsdagens möte.

Elsa Efraimsson Vestman (C) konstaterade att Säter ligger dåligt till när det gäller utbyggnad av fiber och att det behövs pengar för att få till en förändring:

– Men jag kommer inte att delta i beslutet eftersom jag redan ingår i en ekonomisk bredbandsförening. Dock yrkar jag bifall till motionen.

Det gjorde även Göran Johansson (V) och Torbjörn Gunnarsson (S) som anser att hela kommunen borde skaffa fiber, inte bara landsbygden via Landsbygdsprogrammet.

– Fiber är framtiden.

Också kommunalråd Abbe Ronsten (S) tycker det är dags att uppgradera det kommunala nätet.

– Men jag tycker inte fullmäktige ska besluta om ekonomin i nuläget.

Fullmäktige beslutade att låta ta fram riktlinjer för hur Säters kommun kan stödja en utbyggnad av fibernät i hela kommunen, men vänta med ekonomiskt stöd tills en strategi tagits fram.