Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tv-succén i Globen: Borlänge får egen asylkör

Östersundskören The Rockin' Pots, där medlemmarna har elva olika nationaliteter, gjorde succé med Tomas Ledin på Hela Sverige skramlar-galan i Globen.
Nu får Borlänge en egen integrationskör på asylboendet i Gylle.

Intresset var stort när The Rockin' Pots startade på asylboendet Grytan i januari. Men att det skulle leda till uppträdanden på Storsjöyran i Globen, hade knappast någon förväntat sig.

Allt började med att Rosmari och Jonas Hagström som driver Jämtlands musikskola, tog emot en musikintresserad praktikant från Grytan. Det gav de anledning att besöka asylboendet.

– Vi tänkte att vi måste göra något för de andra också, säger Jonas Hagström.

Studier och forskning har visat att körsång är bra för hälsan . Bland The Rockin' Pots deltagare finns de som berättat att de slutat med antidepressiv medicin, sedan de började sjunga. Enligt Jonas Hagström skriver vissa landsting till och med ut körsång på recept.

– Musiken är också ett språk i sig, ett sätt att mötas oavsett vilket modersmål man har, säger Rosmari Hagström.

Eftersom de asylsökande inte har rätt till SFI, var det bestämdes att kören skulle sjunga på svenska.

– Det blir som deras första svenskundervisning, säger Jonas Hagström.

Även personer som inte bor på Grytan får vara med och det finns flera svenskar i kören. Vissa av dem har blivit faddrar till asylsökande, vilket lett till nytt boende, praktikplatser och en har till och med fått ett jobb.

– Körsången bygger även broar mellan de som bor på Grytan, där det finns både kristna och muslimer, berättar Rosmari Hagström.

The Rockin' Pots är en ideell förening. Men det kostar förstås med körledare, resor och en del annat. Rosmari och Jonas berättade om sitt projekt på en näringslivsträff i Östersund. Efter sex minuter hade de fått 50 000 kronor i sponsorpengar och flera ville bli faddrar.

I körens repertoar ingår bland annat Tomas Ledins "Vi är på gång", där bland annat svenska veckodagar räknas upp i texten. Det fick körledaren Camilla Karlsson att lyfta luren och ringa upp kompositören själv, som var bokad till Storsjöyran.

Tomas Ledin sa ja på stående fot, när han fick frågan om han kunde tänka sig att sjunga låten tillsammans med The Rockin' Pots inför 15 000 personer.

Tomas Ledin var så nöjd efteråt, att han själv ringde upp Camilla Karlsson för fråga om kören också kunde vara med honom på galan i Globen.

– Det var 43 sångare från elva olika länder, ett otroligt lyckat initiativ, säger Jonas Hagström.

En som också var med på resan till Globen är Andreas Thunmarker, från Falun. Han ska dra i gång The Rockin' Pots i Borlänge.

– Vi har haft träffar med kommunen och studieförbundet Bilda som ska hjälpa oss att komma i gång, berättar han.