Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter stenkastningen - nu kan taxibolagen sluta köra till Tjärna Ängar på natten

 
Oroligheterna på Tjärna Ängar
Visa alla artiklar

Gatstenar flög mot bilrutorna. Det hände två taxiförare på Tjärna Ängar sent på fredagskvällen. En av förarna körde för Borlänge Taxi. Nu utesluter inte företagets vd P-O Dély stopp för taxikörningar på området vissa tider. ”Vi ska ha ett möte på måndag”.

Stenkastningen började vid halv tolv på fredagskvällen på Paradisvägen vid Tjärna Ängar.

Polisen kom till platsen, men kunde inte gripa någon misstänkt för brotten.

Dagen efter visar P-O Dély Borlänge Taxis skadade bil. På sidan vid förarplatsen syns ett grusigt märke från gatsten. Rutan har senare gått i kras av stenskottet.

P-O Dély tänker först på personalen och är lättad över att ingen blev skadad. Borlänge Taxis anställde fortsatte att köra även efter stenkastningen. Han vill inte medverka i en intervju.

Ledare: Bränderna på Tjärna Ängar skulle aldrig få fortgå på Skräddarbacken

Ytterligare en taxichaufför från ett annat bolag var med om stenkastning och gjorde en polisanmälan

– Förare ska inte behöva bli attackerade i sin yrkesutövning när man bara gör sitt jobb, säger P-O Dély.

På måndag ska ledningen för flera taxiföretag, fack och skyddsombud ha ett möte om säkerheten vid körningar på Tjärna Ängar.

P-O Dély utesluter inte stopp vissa tider.

– Men personligen tycker att jag att det skulle vara tråkigt. Det drabbar ju alla, när det är några individer står för stenkastningen. Men det måste ju också vara säkert för våra förare.

Kristina Wahlgren är regionalt skyddsombud för fackförbundet Transport. Hon vill begränsa körningar med taxi på Tjärna Ängar, med anledning av oroligheter. I söndags kväll utsattes brandmän, poliser och civila för stenkastning i området.

– Det har eskalerat och riskerna ökat.

Kristina Wahlgren vill diskutera en lösning som innebär att resenärer i taxibilar blir avsläppta på vissa platser sena tider.

- Chaufförerna är mer utsatta än privatpersoner,säger Kristina Wahlberg.

Hon konstaterar samtidigt att fredagens stenkastning inte hände inne i bostadsområdet, utan nära Hemköp på Paradisvägen.

- Men vi måste nu se hur vi ska skydda oss. Det gäller alla i yrkestrafik, även soptransporter.

Både somaliska PRO och fotbollsklubben Dalkurd har nu nattvandringar på Tjärna Ängar.

Under natten till lördagen eldhärjades även ett soprum på Tjärna Ängar. Branden misstänks ha varit anlagd.

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta DT via telefon: 023-936 00, mms/sms: 72023, mejl 72023@dt.se eller Tipsa-tjänsten.

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ DT.se på Facebook.