Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter stenkastning och bränder: Kritik på Tjärna Ängar mot polisens arbete

Artikel 8 av 22
Oroligheterna på Tjärna Ängar
Visa alla artiklar

På Tjärna Ängar växer kritiken mot polisen för att ingen är gripen efter stenkastning och bränder. "Det är viktigt för oss och för att det ska lugna ner sig", säger Habiba Abshir. "Tjärna Ängar får ännu sämre rykte. Men det handlar om en liten grupp och flera bor inte ens här", säger Mohammed Hassan.

Annons

Bränder och stenkastning på Tjärna Ängar väckte uppmärksamhet även förra sommaren.

Nu ökar allvaret med anlagda bränder i soprum och bilar, gatstenar mot räddningstjänst, polis och taxi och sönderskurna däck.

DT går runt i bostadsområdet för att höra åsikter.

Huskropparna har över tusen lägenheter. Men vid lunchtid på söndagen är stämningen stillsam, få är utomhus. De vi möter har svårt göra sig förstådda på svenska.

Men fyrabarnsmamman Habiba Abshir berättar om en oro för Tjärna Ängar. Hon har tidigare nattvandrat och engagerat sig för tryggheten.

- Jag känner mig besviken. Polisen öppnade ju ett kontor, men det har inte blivit någon skillnad. Jag vet faktiskt inte vad man ska göra.

Habiba Abshir känner besvikelse.  Hon hade stora förväntningar på polisens nya kontor på Tjärna Ängar, men bränder och stenkastning fortsätter.

Samtidigt märker de flesta som bor på Tjärna Ängar inte av brottsvågen, säger Habiba Abshir.

- På jobbet frågar de mig varje dag vad som hänt under natten. Men jag har ingen aning. Man blir lite trött.

Det hon har sett är att cyklar och mopeder med farligt fart på gårdarna.

Habiba Abshir undrar varför polisen inte gripit någon misstänkt. Om ingen ställs till svars ser hon en risk att människor "tar lagen i egna händer" för att stoppa kriminalitet.

- Det är inte bra. Då kan det bli slagsmål.

Tjärna Ängar är ett lugnt område, tycker Mohammed Hassan.  Men Ismail Abidahi (till höger) ser problem med barn som inte sköter sig.  Båda är kritiska mot att polisen inte ingriper mer.

Vid mataffären strax utanför bostadsområdet är folklivet tydligare. Mohammed Hassan kommer fram och säger att han tycker att polisen gör för lite för att gripa misstänkta för brotten.

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

- De måste veta vilka det är. Det handlar om några få och alla är inte från Tjärna Ängar. Men media ger ändå en dålig bild av området.

Mohammed Hassan tycker att området är lugnt.

Men Ismail Abidahi talar om problem med barn som stjäl. Han vill att polisen ingriper mer.

Han är själv pappa och försöker gå runt vid affären så ofta han kan, beredd att säga till om något händer.

Flera män med somaliskt ursprung står vid ingången eller sitter utanför på bänkarna.

Mahat Alas bor på Tjärna Ängar sedan tre år. Han flyttade från Malmö och talar bra svenska med skånska inslag. Där tycker han att den sociala oron var större än i Borlänge.

- Men Tjärna Ängar behöver ett aktivitetshus för ungdomar. Det har jag sagt till politikerna.

Kvällar och nätter är barn och ungdomar föräldrars ansvar, inte polisens, säger Mahat Alas. Han anser att vuxna ska göra mer för lugnet på området.

Abukar Mohammed tycker inte att fler poliser skapar lugn på Tjärna Ängar, tvärt om.

Abukar Mohammed är nyvaken efter en sen kväll. Han kritiserar att polisen nu har flera patruller på Tjärna Ängar, även dagtid när inget allvarligt händer. Han tycker inte att det bidrar till lugn.

– De åker runt här i bilar och tar bilder.

LÄS: Fler Blåljusnyheter här

För Dalapolisen svarar Anders Gustavsson, vakthavande befäl, som har en stressig helg och många frågor från journalister. Han är tydlig med att polisen nu prioriterar trygghet på Tjärna Ängar. Därför är två patruller från Värmland i Borlänge för förstärkning. Det ska öka möjligheten att klara upp brott och skapa lugn, säger Anders Gustavsson.

– En del tycker att det är bra, andra tycker att det provocerar.

Att bemötandet är viktigt för att stävja bråk är polisen medveten om, betonar han.

Han vill inte uttala sig om läget när det gäller brottsutredningarna. På måndag kan Dalapolisen säga mer, uppger Anders Gustavsson.

Läs mer:

Nu blir det fler poliser på Tjärna Ängar

Dalkurds vädjan efter attackerna på Tjärna Ängar

Butikschefen efter stenkastningen: "Jag tror på en lösning"

Dokument: Tjärna Ängar: Älskat och föraktat i 45 år