Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Skolverkets pekpinnar: Så ska barngrupperna i Ludvika bli mindre

Skolverket vill att barngrupperna ska bli mindre. Ludvika ligger redan högt i en jämförelse.
– Det är inget vi är stolta över. Vi vill ha bättre siffror, säger chefen för förskolan.

Annons

Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Barbro Forsberg Nystedt är verksamhetschef för förskolan i Ludvika. Hon konstaterar att kommunen legat högt även innan Skolverkets nya riktlinjer kom. Dessa säger att barn i åldern 1-3 bör ha grupper i storleken 6-12 barn. För åldersgruppen 4-5 gäller 9-15 barn.

Den senaste mätningen är inte färdig än, men hösten 2014 var kommunsnittet 17,7 barn per avdelning. Jämförbara kommuner hade i snitt 17,1 barn per avdelning.

– Det har varit så i många år tyvärr, att vi ligger lite över.

Det ska understrykas att det är just riktlinjer Skolverket skickat ut.

– De säger inte att man måste hålla den här storleken, men det är ju ändå något som alla vill och som partierna hade med i valrörelsen.

Kommunen ligger något bättre till vad gäller inskrivna barn per årsarbetare. Men för att avdelningsstorlekarna ska kunna minskas, behövs mer lokaler.

Barbro Forsberg Nystedt pekar på det matematiskt svåra i att nå önskvärt resultat. Kommunen har 70-talet förskoleavdelningar. Om snittet ska minskas med ett barn per avdelning, krävs nya avdelningar för 70 barn.

Det så kallade Vattenfallshuset byggs om till förskola, men det kommer inte att räcka. Kommunens egen prognos visar att 38 platser kommer att saknas 2019. Fler avdelningar måste fram.

– Lokalplanegruppen träffas och tittar på om vi har egna lokaler som kan användas. Sedan börjar vi titta utanför vårt eget bestånd, som med Vattenfallshuset.

I Grängesberg finns lokaler på Stallbacken som i dag är möbelförråd. Björkås kan också bli aktuellt, när F-3 flyttar därifrån.

En ny avdelning för 5-åringar har öppnats i Sunnansjö, dit barn nu kan flytta tillbaka som gått i Saxdalen.

– Det har varit svårt att förutse ökningarna, att det skulle fortsätta så stadigt som det har gjort, säger Barbro Forsberg Nystedt apropå babyboomen som hållit i sig sedan 2012.

En annan utmaning är att locka förskollärare. För få utbildas, vilket gör att det blir dragkamp. Det nyligen fattade beslutet om arbetskläder kostar förvaltningen omkring 300 000 kronor per år, men kan vara värt det i konkurrensen om förskollärarna.

Och även om nya invånare medför ökade kostnader, ser inte Barbro Forsberg Nystedt arbetet som någon dyster uppgift.

– Det är ju mest positivt att vi har en kommun som växer.