Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter rekordavtalet med C More – så påverkas klubbarnas ekonomi i Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskans rekordlånga avtal med C More kommer ge klubbarna en större ekonomisk stabilitet.
Det menar ligans vd Stephan Guiance som däremot inte vill gå in på specifika detaljer i avtalet.
– Över tid kommer detta förbättra klubbarnas ekonomi, säger han.

Annons

Missa inte vår nya app Hockeypuls Allsvenskan. Klicka här för att ladda hem appen från Appstore och här för Google Play .

Tidigare i veckan kunde Hockeyallsvenskan och C More berätta att de kommit överens om ett rekordlångt avtal som sträcker sig till 2021.

Förutom att detta innebär att hockeyallsvenska fans kommer få ta del av sin favoritliga i C Mores kanaler kommande fem säsonger förändras det tidigare upplägget på två sätt:

1. Produktionen flyttas helt och hållet över till C More. 2. Pay per view-modellen utraderas och ersätts med en fast summa till klubbarna varje säsong.

– Vi är nöjda med flera aspekter. Vi har omförhandlat ett befintligt avtal, som inte var riktigt bra. Bland annat att vi skulle producera 320 matcher och det gjorde våra klubbar förtjänstfullt, men vissa gånger var det inte alltid toppen. All produktion flyttas nu över till C More. De sköter all teknik och kommentering. Kvaliteten blir bättre och samtliga kunder blir nöjd, berättar Stephan Guiance.

– Sedan skulle våra klubbar sälja pay per view-matcher under säsongen. Men istället har vi fört in en fast summa till klubbarna. Det var svårt att få ihop den affärsmodellen.

– Vi har ändrat från en rörlig intäktsmodell till en fast intäktsmodell. Ligan får ett fast belopp som delas ut till klubbarna, istället för pay per view.

LÄS MER: Så satsar Hockeyallsvenskan för att lyfta ligan – och klubbarna: "Har mycket att lära av varandra"

Stephan Guiance berättar mer än gärna om det nya avtalet med C More och varför Hockeyallsvenskan är mer nöjda nu än tidigare. Däremot vill han – och kan heller inte – gå in på specifika ekonomiska detaljer i kontraktet.

Det han kan säga rent ekonomiskt är att Hockeyallsvenskan i dag bidrar med ungefär 2,5 miljoner kronor till varje klubb i ligan.

– Vi delar nu ut ungefär 2,5 miljoner kronor till varje klubb. Det ska jämföras med vad klubbarna i SHL får som är det tiodubbla.

– När jag säger 2,5 miljoner kronor så inkluderar det flera saker. Vi plockar alla domarkostnader till exempel, det står ligan för. Dessutom tar vi in pengar från sponsorer och vi tar in avtal med Best Western och så vidare. Allt det där sammanvägt blir att vi betalar ut ett fast belopp till klubbarna och andra kostnader som genererar ett värde på 2,5 miljoner kronor per klubb. Vi skapar ett värde av 2,5 miljoner kronor kan man säga för klubbarna.

Innebär det nya avtalet med C More mer pengar till klubbarna än det tidigare?

– Över tid kommer det göra det, inte bara över en säsong utan över flera. Jag kan tyvärr inte gå in på specifika siffror, men vi har skrivit ett långt avtal som ger bra förutsättningar.