Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter problem med spårspring – nu går Inlandsbanan ut med varning: "Förenligt med livsfara"

Problem med spårspring har fått Inlandsbanan att reagera. Nu vill de påminna om de möjliga konsekvenserna. "Det kan vara förenligt med livsfara", konstaterar Jens Forsberg, säkerhetshandläggare.

Den senaste tiden har Inlandsbanan uppmärksammat obehörigt spårspring i sitt närområde – något som nu gjort att de känner sig tvungna att gå ut med en varning för – eller kanske snarare en påminnelse om – farorna med att röra sig i spårområdet.

Det är nämligen helt förbjudet att beträda spårområdet eller befinna sig närmare än fyra meter från närmaste räls. Bryter man mot detta riskerar man inte bara böter på tusentals kronor – utan faktiskt även betydligt viktigare saker.

"Det kan vara förenligt med livsfara", konstaterar Jens Forsberg, säkerhetshandläggare på Inlandsbanan.

"Lokdragna tåg har lång stoppsträcka och stannar alltså inte på några meter som en bil kan göra. Kör vi 40 kilometer i timmen så är stoppsträckan i bästa fall 300 meter, Så det är inte för att vi vill vara besvärliga på något sätt utan att vi vill påtala problemet och värna om våra ungdomar".

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här