Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter misstänkta svindeln: Sundborns GoIF beviljas bidrag på 209 000 kronor

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Kultur- och fritidsnämnden beviljar Sundborns GoIF:s ansökan om bidrag på 209 000 kronor. Pengarna har dock inget att göra med den misstänkta ekonomiska härva som klubben blivit indragen i, betonar en styrelsemedlem i föreningen.
– Absolut inte. Den här ansökan skickade vi in för över en månad sedan, säger han.

Enligt kommunens beslutsunderlag befinner sig Sundborns GoIF i en ekonomiskt mycket svår situation och har stora problem med likviditeten.

I samma beslutsunderlag hänvisar man till den misstänkta miljonsvindeln som föreningen har blivit indragen i.

Sundborns GoIF har krav på 469 000 kronor på den man som är misstänkt för att ha lurat ett företag och två föreningar på tillsammans över sex miljoner kronor.

– Men det här bidraget har absolut inget med det att göra, betonar en styrelsemedlem i Sundborns GoIF som DT har varit i kontakt med.

Han förnekar inte att klubben har det tufft ekonomiskt, men är samtidigt förvånad över att kommunen väljer att ta upp härvan i beslutsunderlaget.

– Vi fick vetskap om det misstänkta brottet i måndags. Ansökan om bidrag skickades in för över en månad sedan, säger han.

Vi har lite pengar kvar och ska försöka rulla på som vanligt.

Hur påverkas föreningens verksamhet av det misstänkta brottet?

– Vi har lite pengar kvar och ska försöka rulla på som vanligt. Det som har hänt är att den buffert vi har haft är borta.

På sin hemsida skriver föreningen:

"Vi kommer att göra allt för att fortsätta den löpande verksamheten som vanligt även om situationen är allvarlig."

Bidraget på 209 000 kronor är tänkt att användas till påbörjade byggnationsprojekt vilka har upparbetat kostnader som föreningen utan kommunens tillskott inte kan betala. Samtidigt har man inte likviditet för att kunna vänta på utbetalning till efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde i november.

Kommunen bekräftar att bidraget inte handlar om nya pengar, utan en tidigare utbetalning på grund av den misstänkta förskingringen.

Jonas Lennerthson (S), ordförande i kultur-och fritidsnämnden, är beredd på ytterligare ansökningar om stöd, på grund av den misstänkta ekonomiska brottsligheten.

– Jag tycker att kommunen ska hjälpa till om det är möjligt. Ta Sundborns GoIF, till exempel, en anrik förening som utan egen förskyllan har hamnat i ett jobbigt läge.

LÄS ÄVEN: Chockad chef för Carl Larsson-gården: "Det blir tufft att fortsätta driva gården"

LÄS ÄVEN: Idrottsförening polisanmäler samma person för ekonomisk brottslighet

LÄS ÄVEN: Misstänkt ska ha lurat fler bolag och föreningar