Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter granskningen: Ny revision väntar

FALUN Kritiken och DT:s avslöjanden blev för mycket.
Nu planeras en ny revision mot kommunfastigheter i Falun.
– Vi vill se hur man tänker lösa de här problemen och varför det har gått så snett, förklarar Leif Bergh (M) ordförande för kommunrevisionen.

Under förra veckan berättade DT om Amanda Parling och hennes astmabesvär som kopplades till den mögelskadade Svärdsjöskolan.

Tidningen kunde också visa ett protokoll som visade att för många personer vistas i skollokalerna på Lugnetgymnasiet i förhållande till vad ventilationen är anpassad för.

Artikelserien avslutades i torsdags med en debatt i Britsarvsskolans aula.

Bland åhörarna satt Leif Bergh, ordförande i kommunrevisionen, och fick höra Peter Mårtenssons berättelse om hur han upplevde att vara huvudskyddsombud på Lugnetgymnasiet.

Leif Bergh:

– Huvudskyddsombudet informerade på ett mycket tydligt och bra sätt.

– Sedan verkade han inte ha fått gehör för sina påpekanden och inte heller fått ta del av vissa utvärderingar. Det är en självklarhet att huvudskyddsombudet ska få ta del av allt.

– Även skolchefen uttryckte ju att han inte var nöjd – men vi måste ha hög kvalitet på saker och ting, kommenterar Leif Bergh.

Den 24 mars har kommunrevisionen sitt nästa sammanträde och då kommer Leif Bergh lyfta frågan om en ny revision.

– Vi vill se hur man tänker lösa de här problemen och varför det har gått så snett. Nu väcker vi frågan och KPMG (revisionsbyrå) får med all säkerhet göra en utredning.

– Sedan kommer de tillbaka med ett förslag om hur de tycker att vi ska göra mer i detalj.

Därmed väntar, högst sannolikt, den tredje revisionen mot kommunfastigheter inom loppet av sju år – där de två första rapporterna utdelade stenhård kritik mot hur de kommunala fastigheterna förvaltas.

Rapporten väntas landa i slutet av sommaren.

Hur tycker du responsen varit på de tidigare revisionerna?

– Det är ju därför vi vill göra en ny granskning. Jag har inte diskuterat med ansvariga om varför, men de måste komma fram med en förklaring. Framför allt vill vi att allt åtgärdas på ett tillfredsställande sätt så att inte barnen blir sjuka. Vi måste kunna stilla oron hos föräldrar, svarar Bergh.

Krister Johansson (S), ordförande för fastighetsutskotet, välkomnar en ny revision.

– Jag ska ta ett snack med dem så de håller isär behovet av reinvesteringar och underhåll. En ny revision blir en handfast och bra vägledning för oss. Även utifrån det som kom fram i DT:s paneldebatt så måste vi förändra gångtiderna på ventilationen på Svärdsjöskolan, säger Johansson.