Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter DT:s granskning: Maria Rolander - Vd för Näringslivet Falun-Borlänge - avgår med omedelbar verkan

Vd för Näringslivet Falun-Borlänge, Maria Rolander, avgår med omedelbar verkan.

DT har granskat Rolanders användning av sin position som vd för företagarorganisationen för att rekrytera till säljnätverket Forever Living.
– Mitt agerande har skadat förtroendet för Näringslivet Falun-Borlänge, skriver Maria Rolander i ett pressmeddelande.

Styrelsemötet om Maria Rolanders framtid hölls på tisdagen. Det dröjde till onsdag eftermiddag innan styrelsen för Näringslivet Falun-Borlänge kunde lämna besked om sitt beslut.

Mellan DT:s första artiklar och styrelsens möte kom information om att Dala Sports Academy hoppar av Näringslivet Falun-Borlänge.

Styrelsen skriver så här om sitt beslut i ett utskick till organisationens medlemmar:

"Styrelsen i Näringslivet FalunBorlänge vill informera alla medlemmar om att nätverkets VD Maria Rolander har valt att avgå med omedelbar verkan efter den senaste veckans uppmärksamhet i media.

Efter det har också flera medlemmar i föreningen hört av sig och kompletterat den bild DT återgett. Detta är information som inte varit känd för styrelsen sedan tidigare."

Styrelsen fortsätter sin motivering med att Maria Rolander "i vissa fall har agerat på ett sätt som är otydligt och inte förenligt med föreningens anda, styrelsens instruktion eller medlemmarnas mandat."

Beslutet har enligt styrelsen fattats gemensamt efter bra samtal. Styrelsen vill också önska Rolander lycka till i framtiden.

Styrelsen fortsätter i ett pressmeddelande med att den varit medveten om Rolanders bisyssla i Forever Living, men inte dess omfattning. Styrelsen säger också att den inte vetat om att engagemanget i Forever Living skett på bekostnad av arbetet i Näringslivet Falun-Borlänge.

Maria Rolander kommenterar sin avgång så här i samma pressmeddelande:

– Det har aldrig någonsin varit mitt uppsåt att blanda bort korten eller lura någon. Samtidigt förstår jag nu att det uppfattats så och att mitt agerande har skadat förtroendet för Näringslivet Falun-Borlänge.

Styrelseordförande Cecilia Werme berättar att styrelsen var helt enig i sitt beslut, och att Maria Rolanders agerande varit oacceptabelt.

– Vi har varit i dialog med Maria och fört fram den information som kommit till vår kännedom.

Är det många av era medlemmar som hört av sig?

– Man har hört av sig av lite olika anledningar. Vissa av våra medlemmar har vurmat för Maria och säger att hon gjort ett väldigt bra jobb. Och det har hon också gjort. Men sedan är det andra som berättat andra saker, och vi ser att hon varit väldigt otydlig med sina roller. Just med den otydligheten blir det oacceptabelt helt enkelt.

Är det förenligt som vd hos er att ha en bisyssla?

– Det är inte det vi fokuserat på som styrelse. Här handlar det om vad hon gör i sin roll som vd för Näringslivet Falun-Borlänge. Och under den tid hon är betald av oss. Där har hon varit väldigt otydlig, och vi ser nu över hur det gått till.

Kan det bli tal om polisanmälan ifall ni ser att hon ägnat betald arbetstid åt bisysslor?

– Det är för tidigt att svara på i nuläget. Vi får återkomma, vi måste nu utreda hur det här gått till, och vad som egentligen hänt.

LÄS OCKSÅ: Svårt att skilja på nätverksförsäljning och pyramidföretag.