Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter branden – frågor fick sina svar

Torsdagens svåra brand i Sunnansjö förskola väckte förstås många frågor hos barnen.
Inte minst de lite äldre barnen som går i skolan, belägen intill den nu nedbrunna förskolan, tog chansen att reda ut saker när räddningstjänsten kom på besök under måndagsmorgonen.

Det var biträdande räddningschefen Rolf Hellberg och Kent Sjöberg, räddningsledare under förskolebranden, som gav information samt svarade på frågor inne i gymnastiksalen.

På plats fans också kommunens säkerhetstekniker David Helsing, som kunde berätta att själva brandområdet skulle stängslas in snarast.

Några barn hade då hunnit vara lite väl närgångna, nyfikna på att se resterna av den tidigare förskolan.

– Det är väldigt farligt att vara där och leka. Det finns mycket som kan rasa ner, förmanade Kent Sjöberg barnen.

Storögt lyssnade de på brandmännen och lovade att hålla sig på avstånd fram tills att området rensats och nyöppnats, vilket kan komma att ta tid.

Polisens platsundersökning beräknas vara ganska snabbt avklarad, men själva rivningen av förskolan samt bortforsling av allt material kanske av praktiska skäl måste anstå en tid. Möjligen görs detta jobb under höstlovet, om två veckor.

Under informationsstunden stod det klart att branden hade skapat en del funderingar hos barnen, men även att deras säkerhetstänkande ytterligare hade skärpts. Många kloka ord kom från små munnar, som att man aldrig får låtsaslarma, att man snabbt ska ta sig till hockeyplanen vid en evakuering och att man ska ringa 112 vid bränder och olyckor.

Sedan fanns det förstås en del frågor av praktisk karaktär, kring brandmännens arbete.

En knatte undrade:

Brann det fortfarande på natten?

– Ja, det gjorde det. Så vi var kvar där och jobbade hela natten, svarade Kent Sjöberg.

Blev ni inte trötta då?

– Jo, lite grann.

Då fick ni nog dricka en hel del kaffe.

Kent Sjöberg log och bekräftade att det nog gick åt en del kaffe. Han sa sedan att barnen gärna fick höra av sig till räddningstjänsten om det var något mer de undrade över.

Ska vi ringa 112 då?

– Nej, det ska ni inte göra. Be era lärare om hjälp, så vet de vilket telefonnummer som kan användas för att ställa frågor.

Slutligen var det ett barn som undrade om förskolan skulle byggas upp igen, men på det kunde ingen av de närvarande ännu ge något säkert svar.

Efter att informationen i skolan var klar blev det sedan en liknande samling för barnen i förskolan samt deras föräldrar.