Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter björnattacken: Orsa Björnpark under utredning för arbetsmiljöbrott

 
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark
Visa alla artiklar

Efter björnolyckan i Orsa Björnpark under fredagen då en 18-årig djurskötare omkom, ska nu Björnparken utredas för arbetsmiljöbrott uppger åklagare. Utredningen kommer även att granska ifall den här typen av närkontaktsmöten mellan besökare och rovdjur i framtiden kommer att fortsätta tillåtas, skriver DN.

Björnattacken, som DT tidigare har rapporterat om, innebar att en ung tonåring miste livet. Även en familj, som under attacken lyckades fly genom att klättra över staketet, var med djurskötaren när olyckan inträffade.

Nu ska olyckan utredas för att se om om arbetsmiljöbrott har begåtts. Det kommer även att granskas om denna typ av aktiviteter när djurskötare och besökare får komma i närkontakt med ett svenskt rovdjur, verkligen ska få bedrivas.

Maria Johansson är jouråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid Göteborg, och håller i utredningen över helgen.

– Olyckan utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och om parken utsatt den här turistande familjen för fara. Undersökningen av platsen fortsätter under dagen. Likaså kommer vi att genomföra förhör med den här familjen som var med under attacken. Under början av veckan kommer förhör med anställda att ske, berättar Maria Johansson för DN.

LÄS MER:

Grönklittsgruppen om bearbetningen efter björnattacken: "Minnesstund kommer att hållas"

Dagen efter attacken i Orsa Rovdjurspark – vd:n Anders Blomquist: "Det skulle inte ha funnits någon risk, ändå händer det"