Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 25 år av tystnad

Våga minnas, filmaren Ewa Cederstams egen berättelse av våldtäkten hon utsattes för för 25 år sedan är ett politiskt inlägg i samhällsdebatten.
–Ett demokratiskt land som Sverige ska inte acceptera våldtäkter mot kvinnor och barn, säger hon.

Annons

Ewa var 18 år, hade just tagit studenten, flyttat hemifrån då det hände. Hon blev utsatt för en grov våldtäkt. Det blev rättegång. Mannen dömdes till tre och ett halvt års fängelse och därefter följde en lång tystnad. Hur tystnaden påverkat Ewa och hennes omgivning berättar hon om sin film Våga minnas.

Ewa är i dag 45 år. Har familj och barn, är dokumentärfilmare, som gjort 50 filmer.

– När jag bestämde mig för att vända kameran mot mig själv var det tack vare att jag själv bearbetat det som hände mig. Vissa gånger påminns jag och det väcker känslor, men huvudsaken med filmen är budskapet att jag inte tror på tystnaden.

– Efter våldtäkten blev alla tysta, mina föräldrar mina vänner och jag själv. Vi blev tysta på grund av egna rädslor och samhällets normer. När något utanför den offentliga normen händer, något som inte får hända ändå sker, då finns inget samtal i det offentliga rummet.

–Jag tror inte på tystnaden. Jag tror man måste våga prata och våga lyssna.

Därför initierade Ewa en utbildningsturné för människor som arbetar med att hjälpa personer som utsatts för sexuellt våld, lärare, polis, psykologer, sjukvårdspersonal och diakoner och andra intresserade är inbjudna att delta.

Turnén startar i Falun på fredag som både ABF i Falun, Länsstyrelsen Dalarna och Film i Dalarna stöder. Filmen Våga minnas visas, en film som Film i Dalarna var bland de första att stödja ekonomiskt när den skulle produceras.

Bakom utbildningsturnén Våga Prata står Ungdomsstyrelsen efter initiativ taget av SKR, Sveriges Kvinno- o Tjejjourers Riskförbund, BOJ, Brottsofferjourernas Riksförbund, Mobila Dokumentärredaktionen och Ewa själv. Detta sedan Ewa bjudits in till Riksdagen för att berätta och visa sin film. Turnén går vidare till Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Polisen i filmen kriminalinspektör Mats Gehlin berättar om polisens bemötande och polisiärt utredningsarbete och Suzann Larsdotter från RFSL, sexolog och socionom avslutar dagen med nya rön och information.

–Djupa sår kan läka. Det går att gå vidare. Jag känner också hur viktigt det är att sprida ny kunskap och framför allt stärka unga tjejer. Att våga vara sig själva och våga ha en egen röst, säger Ewa Cederstam.

Annons