Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 106 år – nu flyttar folkhögskolan

Under onsdagsförmiddagen var det febril aktivitet på Brunnsviks folkhögskola, då det definitiva beskedet skulle lämnas till personal och elever om att verksamheten flyttar till Borlänge vid årsskiftet.
– Alla här har fått veta beslutet, men de får nu en mer samlad information om vad det innebär.

Det berättar folkhögskolans rektor Sofie Wiklund, som tidningen "fångar" för en snabbintervju mellan de olika informationsmötena.

Som tidigare beskrivits bröt för en tid sedan förhandlingarna samman mellan folkhögskolans ägare, ABF Nordöstra Storstockholm, och LO-ägda Brunnsvik förvaltning AB. Detta gällande hyran för de anrika och omfattande skolbyggnaderna i Brunnsvik, utanför Ludvika.

– Vi har blivit tvingade att flytta, säger Sofie Wiklund och hänvisar till en årshyra inklusive uppvärmning på sex miljoner kronor för lokaler med eftersatt underhåll.

Hon berättar att diskussioner därefter förts i en positiv anda med Borlänge kommun och främst kommunalrådet Jan Bohman (S), som för närvarande befinner sig i Kina och inte kan nås för en kommentar.

Hur lösningen rent lokalmässigt ska se ut i Borlänge är ännu inte känt. Dessutom krävs en lösning av internatdelen för 58 av de 110 eleverna som flyttar med.

– Det kommer att lösas genom att vi förmedlar externt boende, säger Sofie Wiklund.

Klart står att Ludvika kommun känner sig snuvad på konfekten.

– Jag hade ingen aning om det här, mer än vad jag har kunnat läsa i tidningarna, säger Ludvikas kommunalråd Maria Strömkvist (S).

Det handlar förstås om arbetarrörelsehistoria ur negativ bemärkelse när folkhögskolan nu lämnar kommunen, men Strömkvist ser det ändå som mest bekymmersamt ur ett annat perspektiv.

– Det handlar ju om en arbetsplats i kommunen. Det känns lite märkligt att det från folkhögskolans sida inte förts någon diskussion med oss, om det nu är lokalerna det handlar om.

Maria Strömkvist menar att det inom Ludvika kommun hade kunnat finnas alternativ och inte nödvändigtvis i kommunala byggnader.

– ABF har lokaler, exempelvis.

Men Sofie Wiklund konstaterar att det är från Borlänge kommun som störst intresse visats för verksamheten som bedrivs på Brunnsviks folkhögskola.

– Vi har inte hört något från Ludvika kommun under den process som ändå pågått en tid, säger Wiklund.

De tre långa kurser som nu flyttar med Brunnsviks folkhögskola, som behåller namnet trots flytten över kommungränsen, är inom områdena ord, konst och musik. Dessutom återinförs den allmänna linjen.

Lärarna följer med till Borlänge, medan MBL-förhandlingar är inledda om uppsägning av sju-åtta anställda i Brunnsvik som arbetar med servicetjänster.